Изумителна Зинаида Златанова: Днес г-н Гешев кандидатства да бъде г-н Цацаров

Доживяхме вицепремиерката на Орешарски да дава акъл и да се оплаква от авторитаризъм

 Разговор с бившия правосъден министър Зинаида Златанова и  доктора по конституционно  право Атанас Славов от инициативата „Правосъдие за всеки” ни предложиха от "Лице в лице" на Би Ти Ви. Умопомрачителен  разговор, както и да го погледнеш. 

Бившата вицепремиерка на Орешарски, която не се посвени да говори за авторитаризъм, и Славов намериха общ език по много точки, а това е притеснително, най-меко казано.

"Днес г-н Гешев кандидадства дъ бъде г-н Цацаров, както каза и вашата репортерка, много опитна, между другото....  Разбирате ли какво съзнание е изградила у нас тази десетгодишна авторитарна власт, която ГЕРБ наложи... До каква степен са разрушени институциите, че някой кандидатсва да е Цацаров... Някой кандидатства не да е министър-председател, а да е... Бойко Борисов, не за кмет, а за да е Йорданка Фандъкова", заяви Златанова, без изобщо да се шегува, с трагикокомичен вид.

  Това значело, че институциите са разрушени за сметка на личните обиди и нападки, каквото и да искаше да каже.

 „Имаме редици нерешени въпроси – например за отговорността на главния прокурор, която ЕС постави нееднократно като нерешен. Президентът също така по никакъв начин не обсъди личните качества на Иван Гешев. Той говори институционално – по това каква е процедурата и до какво е довела тя”, каза Златанова, която смята, че трудното за Иван Гешев тепърва започва.

"Конституцията предвижда президентът да издаде указ за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, но той може да сезира и Конституционния съд", обясни и Атанас Славов .

По думите му президентът има основание да иска това. „В рамките на един и същи конституционен текст са действали различни законови модели, някои от тях взаимно изключващи се. Според предишния законов модел, ако президентът върне процедурата, тя спира и започва отново. По сега действащия законов текст, ВСС има право да реши дали да продължи досегашната или да стартира нова процедура”, обясни Атанас Славов.

В един от докладите по механизма за сътрудничество и проверка изрично се обръщаше внимание на законодателството в сферата на съдебната власт, посочи той и припомни, че Конституцията не предвижда един кандидат и едноличен избор като на конгрес на БКП, а някаква форма на състезателност, иначе няма нужда от конкурс.