ДПС и сарайският д-р Дулитъл пак ще спасяват България? С як депесарски шут, то се знае

Шутът на корпорацията се оказа най-мощният двигател на новата ни история

Светослав Пинтев 

„Всеки народ е достоен за своята участ“, както е забелязал още френският философ Шарл Луи де Секонда, барон дьо Ла Бред и дьо Монтескьо.  

„Убеден съм, че ви предстои много интересно бъдеще“

 Това многозначително заяви българският философ, почетен председател на ДПС, д-р Ахмед Доган на Х онлайн отчетно-изборна конференция на партията.
Интересни преживявания ще ни донесе д-р Дулитъл, в това няма съмнение. Д-р Доган, пардон. 
Очакваме очевидно пореден як депесарски шут - този двигател на новата ни история
 Аз само това разбрах от последната онлайн-завера на ДПС. 
Остава да видим под каква форма ще го получим, след като там стана ясно, че историческата мисия на ДПС била да спасява България. Тази формулировка може да означава само едно –

ще е много як  

Ще си платим скъпо и прескъпо за атакуването на Морските сараи, за лежането по плажа Соколов, че и за нарушеното спокойствие на руския анклав у нас - нефтеното пристанище на „Лукойл“ в парка „Росенец“, по-известен в Бургас като парка „Отманли“. 
Сетих се за мисълта на Монтескьо, цитирана в началото,.   когато прочетох, че 

„Свобода, единство, заедност“ 

е светлият девиз, под който ДПС е провело в събота онлайн Национална отчетно-изборна конференция.
 Почти като „Свобода, равенство, братство“, ама по депесарски маниер. 
 Сетих се също, че живеем в държава, в която медийният закон е писан лично от Делян Пеевски и компания. И ми се доплака…. От щастие. В Движението ще се коват бароните и маркизите на нашето време, то се е видяло.
Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ яростно критикува властта на въпросната конференция.
Движението отбеляза в негово лице своето безпокойство за състоянието на страната. 
Дошъл е сигнал от Сараите за бой последен, казах си.

С безпримерно безочие 

лидерът Мустафа Карадайъ заяви: „Налице са предпоставки за историческата мисия на ДПС в името на спасението на България. Трябва да използваме нашата сила и енергия за промяна на статуквото, за да гарантираме реформа на всички сектори в страната. Ние трябва да бъдем активни и да реализираме нашата програма за ускорено догонващо икономическо развитие на страната“ заяви той. В едно е прав.
 Страната действително се нуждае от ускорено икономическо развитие, но само ДПС ли го разбират? Не е изключено. Те май имат най-подготвените кадри, защото инвестираха в тях. А това вече е трагедия. 
Уви, те са и фундамент на статуквото, което щели да борят.

Какво им липсва на ДПС?

Форумът открил бившият депутат Юнал Лютфи, който изтъкнал историческите заслуги на партията за опазване на етническия мир в страната и обявил високо, че на предстоящите избори ДПС трябва да се представи в пълния си потенциал, за да се противопостави на „сегашното некомпетентно управление“. С което иначе компетентно си работят по икономическа линия.
Какво искат от  ДПС наистина?
Движението и така владее третата и в голяма степен четвъртата власт, а чрез тях дърпа юздите и на останалите. Но  всичко това очевидно не е достатъчно в тези тежки ковидни времена, през които, слава Богу, се очаква да завали

златен европейски дъжд

  Идва време за завръщане на бял кон. Като този на маршал Жуков на Парада на победата.
Тук ще ни помогне да се ориентиране прокламираната преди време от д-р Ахмед Доган теория за „когнитивният дисонанс“, пак предпразнично. Той е  известен също като познавателно противоречие, при което има сблъсък в съзнанието на индивида между убежденията и нагласите му с новопостъпила от околната среда информация, която им противоречи.
 А тази информация явно е навела доктора по философия и почетен председател на мисълта, че е време ДПС да е пък официално на власт. Примерно-с любимата формула 

„кабинет на националното спасение“

 Това БСП, това ДПС, това Слави и Маяма, все национални спасители. Или с осъвременена вариация на кабинета „Любен Беров“.
И двете значат едно - повече от Корпулентния. А то и досега не беше малко, ако сте забелязали . 
Какво наистина иска ДПС, че тръгна да ни спасява. Ницше го нарича Воля за власт .