Древноримски мозайки и стенописи като в Помпей се крият край Верона

Властите на италианския град Неграр, в близост до който археолозите са открили мозаечен под и основата на древна римска вила, мечтаят да открият археологически парк на мястото на разкопките. Местните експерти казват, че качеството на намерените стенописи е сравнимо с предметите от град Помпей, загинал по време на изригването на Везувий.

По думите на кмета на град Неграр Роберто Грисон, руините на вилата са намерени под лозята, от които се прави известното местно вино Amarone.

"Разкопките са предназначени да определят конкретния периметър на вилата, защото когато тя е била открита през 1922 г., са извършени доста точни изследвания, но след това много неща са забравени или замразени поради парични въпроси. Например, точното местоположение на вилата: дори възрастните хора казват, че тя се намира там и там, но не са запазени документи за това и първоначално се смяташе, че се намира малко на север, където има горичка от вишни. Всъщност вилата е точно в центъра на лозята ", каза Грисън.

Според него властите на града и провинция Верона се надяват откритата римска вила някой ден да се превърне в археологически парк.

"След като разкопките приключат, ще обсъдим с частни лица и културния отдел какво ще бъде бъдещето на този район: бихме искали да отворим тази атракция. Имаме едно съкровище - качествено вино, но и скрити съкровища, които си струва да привличат вниманието." каза кметът на Неграр, който се намира на десет километра северно от Верона.

Площта на вилата е няколко хектара. От снимките на мозайките се вижда колко добре са се запазили: това е подобно на последствията от изригването на Везувий. Оценката ще бъде направена на място", каза представител на властите във Верона./ БГНЕС