ДС и ЩАЗИ фабрикували фалшиви новини, с цел да скарат Гърция, Турция и ФРГ

Това показва строго секретна справка, публикувана в един от сборниците на Комисията по досиетата

Оказа се, че фалшивите новини, които напоследък преливат в социалните мрежи и медиите, съвсем не са патент на демокрацията. Използвани за манипулации и пропаганда, те не са били чужди на бившите тоталитарни държави от Източна Европа, в това число разбира се и България. А под ударите им попадат различни обекти, срещу които се преследват и различни цели. 

Фейк новини са били част от арсенала за пропаганда и на българската комунистическа Държавна сигурност (ДС) и източногерманската ЩАЗИ. Част от тях са създавани с цел да скарат Гърция, Турция и Федерална република Германия, и се вписват в така наречените „активни мероприятия“ (АМ), провеждани от тоталитарните служби в комунистическите държави.

Това разкриват документи от архивите на ДС, един от които desebg.com публикува. Той представлява строго секретна справка относно: Проведената консултация по линия на Активните мероприятия в Берлин от 3 до 6 май 1976 г.

От нея става ясно, че на срещата между представителите на ДС и на източногерманското Министерство на Държавна сигурност, известно още като ЩАЗИ, са обсъдени съвместните активни мероприятия. Едно от АМ е целяло да създаде предпоставки за влошаване на отношенията между Турция и ФРГ, както и между ФРГ и Гърция.

С друго АМ ЩАЗИ се е опитало да изкара лидера на турската емиграция в Западна Германия агент на Гестапо.

В справката са изброени половин дузина активни мероприятия, по които двете тоталитарни комунистически служби са работили.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и ЩАЗИ”, издание на Комисията по досиетата, 2014 година.

DS-Stazi-Greek-Tytkie-FRG_001.jpg

DS-Stazi-Greek-Tytkie-FRG_002.jpg

DS-Stazi-Greek-Tytkie-FRG_003.jpg