ДС: Имаме агенти в основните, средните и висшите училища

Почти две години след 9 септември 1946 г. Държавна сигурност е разполагала с агенти в основните, средните и висшите учебни заведения в София.

Това става ясно от доклад на Държавна сигурност до началника на отделение „А” на ДС (вътрешнополитическото разузнаване). Докладът, който desebg.com публикува онлайн, e от август 1946 г. е хвърля светлина върху дейността на репресивния апарат на БКП в образователната сфера.

От него става ясно, че към онзи момент ДС е разполагала с близо 320 информатори в почти всички райони на столицата. Тяхната задача е била да организира мрежа и да събира информация в предприятията, учрежденията и кварталите.

Създаването на агентурната е започнало от „най-добрите антифашисти” и е продължило във „вражеските среди” за следене на всички фашистки и реакционни елементи в столицата. Клишето „фашист” е удобно използвано от комунистическия режим за лепене на етикети на всички негови противници в обществото.

ДС е създала списък с 800 „злостни врагове на Отечествения фронт”.

В документа се посочва, че в 23 училища ДС е разполагала с информационен апарат сред учениците.

„Във всяко училище има гимназиален отговорник, който има отговорници за всички класове, а отговорниците по класове имат отговорници за всяка паралелка и в паралелките се разпростира широка мрежа от информатори”, докладва ДС.

И тук е изготвен списък с „ученици-фашисти”, които „не трябва да се допуснат във висшите учебни заведения”.

ДС изтъква, че във всеки факултет има отговорници, а в „курсовете се създава гъста мрежа от информатори”.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и образованието 1944-1989”, издание на Комисия по досиетата, 2011 г.