ДС: Радио „Горянин” лее огън и жупел срещу партията и дружбата ни със СССР

Това сочи строго секретна справка, публикувана в сборник на Комисията по досиетата

Радиостанцията на българската въоръжена съпротива срещу тоталитарния комунистически режим „Горянин” е определена от Държавна сигурност като източник на „вражеска агитация”, която отричала всички постижения на „народната ни власт, лее се огън и жупел срещу партията, правителството, дружбата ни със Съветския съюз”.

Това разкриват документи от архивите на Държавна сигурност, един от които desebg.com публикува. Той представлява строго секретна справка относно: Подривната дейност на радиостанция „Горянин” срещу нашата страна.

Документът е от декември 1956 г. и е подписан от зам.-началник на Второ управление на ДС (контраразузнаването). В справката са изброени конкретни предавания на „Горянин”, тъй като ДС е имала за задача да прослушва ефира за излъчванията на нелегалното радио. Подбрани са тези, които призовават за саботиране на правителствените планове и мероприятия, а така също и към въоръжена борба. Отбелязано е, че радиостанцията е призовала обществото да последва гражданите на Унгария след избухването там на народното въстание през есента на 1956 г. и поляците след стачката в Познан през лятото на същата година.

Радио „Горянин” предава в периода 1949-1962 г. Въпреки опитите да прекъсне дейността ѝ ДС не успява. Репресивният апарат на БКП само успява да установи, че тя излъчва от територията на Гърция.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и „вражеските” радиостанции”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.

ds_Gorianin-1956_001.jpg

ds_Gorianin-1956_002.jpg

ds_Gorianin-1956_003.jpg

ds_Gorianin-1956_004.jpg