ДС внедрила стотици агенти в средните и висшите училища

Още през втората половина на 40-те години на Държавна сигурност е успяла да внедри стотици агенти в образователния сектор, като най-много те са били в средните и висшите учебни заведения.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който https://desebg.com публикува онлайн. Той представлява Приложение към годишния отчетен доклад на отделение „В” на ДС от септември 1947 г., отнасящо се за разположение на агентурния апарат и организационното състояние на отделението.

По това време отделение „В” на ДС отговаря за няколкото направления като образование, интелигенция, духовенство и държавен апарат и приема част от агентурната мрежа по тях на отделение „А” (политическо разузнаване).

Макар и да има формални контраразузнавателни функции отделение „В” по същество политическа дейност в интерес на БКП като преследва своите обекти на основание на техните политически прояви.

От архивния документ се разбира, че най-много сътрудници отделението е внедрило в средните училища – 422 агенти, следвани от висшите учебни заведения – 406 агенти и от занаятчиите – 74 агенти.

Прави впечатление, че още по това време Държавна сигурност е имала агенти сред висшите съдии и прокурори – 7 агенти, лекарите – 24 агенти, сред учителите от основните училища – 48 агенти и търговците – 25 агенти.

Много по-малко са агентите сред творческата интелигенция: артисти – 8, музиканти – 1, писатели – 2, художници – 1.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – политическа полиция”, издание на Комисията по досиетата, 2011 г.