Дух и енергия на концерта-бенефис в подкрепа на филм за съветизацията на България

Много дух и енергия донесе благотворителният концерт-бенефис „Сбогом, братушки“, с който фондация „Истина и памет“ стартира кампания за набиране на средства за създаването на филм за съветизацията на България, пише desebg.com.

Залата в Общински Културен Институт  „Красно село“ в София се оказа тясна в петък вечер (4 юни 2021 г.), за да побере всички дошли на събитието.

Концертът продължи два часа, а близо 200 души се радваха на изпълненията на Снежана Абрашева (пиано) и Християн Радоев (тромпет), Виктория Петрова и Васил Дипчиков (балет „Арабеск“), Радослава Дюлгерова (пиано), Евгени Ноев – цигулка и Татяна Майони (пиано) - дуо "Артихармония", проф. Ангел Ангелов – Джендема, Ая и Росена Екимови с Боно Илков, Симеон Германов (Дедо Мони), бардовете Иван Христов (кавал) и Петър Чухов (китара), Ния Петрова – "Гласът на България" (2018), пианистът и композитор Васил Спасов, джаз символите Мирослава Кацарова и Иван Гърбачев, Христо Ламбрев – един от създателите на група „Сигнал”, младежки хор "Ролинг Тоунс" с диригент Станислав Кимчев, който бе и водещ на събитието.

Васко Кръпката участва със специално видео, а една от неговите хармоники беше разиграна на търг, спечелен от зам.-кмета на район „Красно село“ Биляна Коцакова, като средствата от търга също бяха дарени.

Зрителите видяха и откъс от филма „Второто освобождение“ на Светослав Овчаров и Евелина Келбечева за трите години на съветска окупация на България, чиято премиера предстои на София филм фест.

Президентът Петър Стоянов (1997-2001) изпрати лично послание, с което изрази подкрепата си за заснемането на филм за съветизацията на България.

Дарение в подкрепа на идеята направи евродепутатът Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) чрез своя сътрудник в София, като по този начин той за пореден път показа, че винаги може да се разчита на него за инициативи, свързани с преосмислянето на тоталитарното комунистическо минало.

„Нямаше нито един човек, с когото разговарях, да не ми каже, че идва специално да подкрепи каузата да се направи филм, разказващ как след 1944 г. България е подложена на тотална съветизация. Така че се убедих, че идеята се подкрепя горещо“, заяви пред desebg.com историкът проф. Евелина Келбечева, член на Управителния съвет на фондация „Истина и памет“ и основен организатор на събитието.

„От името на фондация „Истина и памет“ благодаря на всички участници в концерта – на тези прекрасни изпълнители, които се включиха абсолютно безвъзмездно в инициативата, подкрепяйки със своя талант нашата идея за филм, както и на водещия Станислав Кимчев“, допълни проф. Келбечева.

Тя благодари и на екипа на Общински Културен Институт  „Красно село“ начело с неговия директор д-р Ивелина Кючукова, тонрежисьора Лъчезар Петров, Даниела Иванова и Александра Генова.

Снимки: desebg.com, Виктор Кожухаров