Високопоставени гръцки служители подадоха оставки заради шпионски скандал

Двама високопоставени гръцки правителствени служители подадоха оставка на фона на нарастващия натиск върху администрацията на гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис заради шпионския скандал, при който е бил подслушван телефонът на опозиционен лидер.

Генералният секретар на правителството Григорис Димитриадис, високопоставен съветник и племенник на Мицотакис, подаде оставка, последван от оставката на ръководителя на Националната разузнавателна служба на Гърция (НРС) Панайотис Контолеон, след като беше обвинен в "неправилни действия" от кабинета на министър-председателя.

Двойната оставка последва разкритията за опита за хакване на мобилния телефон на евродепутата Никос Андрулакис с шпионски софтуер, наречен Predator. Андрулакис е лидер на третата по големина партия в гръцкия парламент - Пасок, докато Мицотакис е от дясноцентристката партия "Нова демокрация".

В сложния обрат на случая се оказва, че потенциално има две отделни подслушвания на телефона на Андрулакис. В допълнение към хакерската атака с Predator някои служители твърдят, че той е бил подслушван законно и от гръцки разузнавателни агенти след искане от съюзническа държава.

"Премиерът уволни шефа на разузнаването и почисти къщата", казва високопоставен правителствен служител, като добавя, че Мицотакис не е знаел за наблюдението. "Димитриадис, който отговаря за НРС, постъпи правилно, подаде оставка и взе един за отбора", добави служителят.

Андрулакис не е единственият човек, чийто телефон е бил подслушван в разрастващия се скандал.

Шефът на разузнаването Контолеон призна на 29 юли по време на закрито парламентарно заседание, че службата му е шпионирала гръцкия финансов журналист Танасис Кукакис - наблюдение, разкрито за първи път от "Обединени репортери" - по искане на друга държава, съобщиха за “Политико“ няколко депутати, присъствали на заседанието. По-късно гръцки правителствени служители отрекоха това.

Друг репортер от Inside Story разкри, че на по-късен етап телефонът му също е бил подслушван с шпионски софтуер Predator.

Софтуерът Predator може да предостави пълен достъп до всичко в хакнатия телефон - от криптираните данни и камерата до микрофона. През юни "Обединени репортери" публикува материал, в който Димитриадис е свързан с компании, продаващи Predator. В отговор на този материал той отрича връзките и обвиненията.

Андрулакис открива опита за подслушване чрез Predator по време на проверка на службата за киберсигурност на Европейския парламент и подава жалба до висшите прокурори на Гърция, съобщава „Политико“.

Сега правителствени служители твърдят, че телефонът на Андрулакис е бил шпиониран в рамките на законна процедура за подслушване, но от офиса на Мицотакис твърдят, че министър-председателят не е знаел за това и е щял да го спре.

НРС докладва директно на Мицотакис съгласно законодателството, прието при встъпването в длъжност на правителството.

Според доклад, който се позовава на правителствени служители, НРС е подслушвала телефона на Андрулакис след искане на разузнавателни служби от две чужди държави, поради връзките му със "съмнителни лица, действащи от името на китайски интереси".

Андрулакис направи изявление по телевизията, в което заяви, че гръцкото правителство го е шпионирало по време на вътрешния изборен процес за лидер на Пасок.

"Никога не съм очаквал, че гръцкото правителство ще ме следи с тези най-тъмни практики. Всичко това доказва, че Мицотакис и неговото правителство излагат страната на международна опасност", каза той и поиска парламентът незабавно да пристъпи към създаването на анкетна комисия, която да разследва политическите отговорности.

"Наш демократичен дълг е да защитаваме човешките права и свободи на гръцките граждани. Днес е моментът на истината за онези, чиято арогантност и чувство за безнаказаност ги правят способни на всичко."

Гръцки правителствени служители повториха, че не използват шпионски софтуер под наем и не правят бизнес с компании, които го продават.

След оставките Контолеон ще бъде заменен от главния секретар на Министерството на външните работи Темистоклис Демирис, а Димитриадис ще бъде заменен от Йоанис Братакос, председател на Атинската търговско-промишлена палата. /БГНЕС