Джабазки: Сърбия е геополитически неприятел

За нас е важно да продължаваме да формулираме българската политика по отношение на Македония, да речем, защото в последната година всякакви фактори се опитват да влияят на Македония и нейното геополитичеко ориентиране. Ние имаме своя национален интерес, имаме голяма българска общност там и трябва да я защитаваме. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" на БНТ евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки.

Евродепутатът каза, че е хубаво, че за пръв път от години насам се връща републиканският институт на Щатите, който е съорганизатор на събитието.

"За България няма нищо по-ценно от това Македония да бъде част от ЕС, защото няма да има граница между Охрид и Черно море. Ще завършим националното си обединение. Това е задача, която стои недовършена пред нас от 44-45 -jdгодина", каза още Джамбазки.

Според него Макрон се опитва да влезе в политическия ръст на един далечен свой предшественик - Наполеон.
" Според френската доктрина тази част от Европа свършва на Виена, на Дунава. За тях Балканите и тази част на Европа са територия, която могат да договарят, да търгуват с Русия, с Турция. По смисъла на тяхната геополитическа доктрина, Европа е и Северна Африка. Затова Макрон говори за това, че пред българите и украинците предпочита северноафриканци. Само че е пропуснал, че България е част от ЕС и се движи свободно. Френската доктрина е антибългарска, тя винаги е била такава. Съюзник на Франция на Балканите винаги е била Сърбия. Неслучайно Макрон насърчава президента Вучич да прави някакво балканско обединение, това обаче не е част от българския интерес и това ще бъде част от темите днес."

Сърбия е геополитически неприятел, смята политикът.