Джамбазки към Борисов: Върнете преференциите, за да няма с какво БСП да храни лицемерието си!

Евродепутатът изпрати отворено писмо до премиера

Ангел Джамбазки

Ангел Джамбазки

Г-н премиер, върнете преференциите! Не превръщайте лицемерието на БСП в героизъм. Защитете демокрацията! Това е Ваша политическа отговорност. Това се казва в отворено писмо на евродепутата и заместник-председател на ВМРО – Българско национално движение Ангел Джамбазки, адресирано до председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, по повод гласуваните промени в Изборния кодекс.

Още в нощта, когато Комисията по правни въпроси в НС гласува текстовете, ВМРО излезе с остра позиция, че това е погазване на правото на свободен избор и реално заличава основни достижения на демокрацията в България.

Въпреки нашия протест и широкото обществено недоволство обаче отмяната на преференциите стана факт с гласовете на ДПС, ГЕРБ и НФСБ. Това от своя страна даде повод на БСП да се възползват от темата чисто популистки и да се опитат да се направят на народни защитници, като дори обявиха, че ще напуснат НС и една от посочените причини е преференциалният вот.

За пореден път БСП показаха,че не са национално отговорни, защото работата на парламента ще бъде блокирана заради техни лични интереси. Ние искаме да напомним, че не са далече времената, в които именно БСП управляваха с ДПС. Нека напомним и това, че БСП са правоприемник на тоталитарната БКП. Ето защо ние Патриотите от ВМРО, сме категорични, че това е политическо лицемерие, което се храни от една политическа грешка на депутатите от ГЕРБ, пише в отвореното писмо до лидера на ГЕРБ и министър-председател на Р България Бойко Борисов.

„Господин Борисов е доказал във времето възможността си да взима тежки политически решения, дори когато трябва да се противопостави на решение на политическа партия ГЕРБ. В случая аргументът е много ясен: Ако говорим за запазването на възможността за демократичен и свободен избор, ако говорим за това да имаме представители, избрани свободно, трябва да има възможност за избор, а тази възможност в момента, с тези безумни промени, направени от ДПС, е взривена… ДПС запазва възможността през преференции да се контролира купен вот, без да има опасност да разместиш листата“.

Отстъплението от преференцията „дава възможност за ново възпаляване и активиране на авторите на Костинбродския сценарий отново да всяват напрежение“, убеден е Джамбазки.

„Отнемането на преференцията оставя у хората впечатление за отстъпление от завоювани демократични права – право на свободен избор. Мен ако питате, преференцията трябва да бъде с нулев праг – тогава хората, подредени в една листа, ще могат наистина да се съревновават и да доказват своята обществена полезност“.