Джамбазки за пакета "Макрон": Берлинската стена падна, но не и икономическите бариери за източноевропейците

Водим тежки преговори срещу потресаващите двойни стандарти в документа

Ангел Джамбазки

Ангел Джамбазки

В комисията по петиции на Европейския парламент, заедно с колегата Андрей Слабаков, изразихме категоричната си подкрепа за две български петиции, свързани с двойните стандарти в областта на международния транспорт. Петиция № 0098/2019 и петиция № 0226/2019 засягат проблем, който е изключително наболял и за който получаваме десетки сигнали всеки месец. Става въпрос за абсолютно незаконните и нарочни проверки на български камиони във Франция, които изискват от водачите да представят фактури за хотели. 

Това написа във "Фейсбук" евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. 

"Националните правоприлагащи органи не могат да изискват от водачите да представят документи, доказващи, че тяхната редовна седмична почивка, която предхожда пътната проверка, не е прекарана в превозното средство. Това е в съответствие с член 36 от Регламент (ЕС) № 165/2014. Ето защо тази практика е чист произвол от страна на държави-членки на ЕС, чийто лидери биха предпочели африкански мигранти пред законно работещи източноевропейци. Това е потресаващ двоен стандарт.

В настоящият момент се водят тежки междуинституционални преговори относно бъдещето на злополучния Мобилен пакет I. Изключително важно е върху Европейската комисия да бъде упражняван натиск, за да бъдат уважени възраженията на страните от източна Европа. В противен случай, 30 години след краха на Берлинската стена, икономическите бариери за източноевропейците остават непроменени", написа още Джамбазки.