„Джи Пи Груп” контрират Фандъкова: Не изпълнението на ремонта, проектът за "Графа" е калпав

Спорът между възложители и изпълнител на ремонтите по емблематичната столична улица продължава

Проектът за ремонт на емблематичната софийска улица „Граф Игнатиев” е бил некачествен, а не изпълнението. С тази позиция излезе фирмата-изпълнител „Джи Пи Груп”, която както стана ясно ще понесе солена глоба от 280 000 лева, наложена й от Столичната община заради дефекти, които се появиха дни, след приемането на обекта.

Дружеството не приема наложената им санкция, тъй като появилият се дефект е „недостатък на проекта, а не на изпълнението“.

Кметът на София Йорданка Фандъкова също намекна, че имало недостатъци в проекта, довели до надигането на настилката. На проектантите, които според зам.-кметът по транспорт и бюджет Дончо Барбалов са от общинската фирма „Софпроект“, към момента няма наложена глоба

„Ние сме задължени да изпълним заложеното в проекта. След огледите, които направихме, смело можем да кажем, че недостатъците са в проекта, а не в изпълнението“, коментира проектовият мениджър на „Джи Пи Груп“ Георги Гигов пред Би Ти Ви. Той добави, че „най-добрият ни ресурс“ е работил по ремонта на „Граф Игнатиев“ и всичко е изпълнено „на 100%“.

Директорът на дирекция „Транспортна инфраструктура” Даниел Евлогиев каза: „Не приемаме оправданията на строителя“. Все пак допълни, че е назначена проверка на „всички проектантски решения“ и ако се открият грешки, „виновният ще понесе отговорност“. Не е ясно защо проверката на проектантските решения не е направена преди те да станат реалност, нито пък защо обектът беше приет, след като още тогава беше ясно, че има редица проблеми.

В телевизионно интервю кметът на София Йорданка Фандъкова се оправда, че нямала право да си избира фирмата изпълнител „така, както на мен ми харесва“. „Има процедури, обществени поръчки, осигурили сме максимална прозрачност. Нямам никакви притеснения да налагам санкции, фирмите знаят, че няма да има компромис“, каза кметът. „Нося всеки ден моята отговорност, но политически спекулации по тази тема няма да приема“, каза още Фандъкова.