Джо Байдън предупреди Александър Лукашенко да се въздържа от насилие срещу протестиращите

Кандидатът за президент на Демократическата партия Джо Байдън призова за прозрачност при преброяването на гласовете след президентските избори в Беларус и предупреди Александър Лукашенко да се въздържа от насилие срещу протестиращите.

"Подкрепям онези, които призовават за прозрачно и точно преброяване на гласовете и освобождаването на всички политически затворници. Призовавам също президента Лукашенко да зачита правата на мирните демонстранти и да се въздържа от по-нататъшно насилие", заяви Байдън в писмено изявление.

„Народът на Беларус иска гласът му да бъде чут след 26 години систематични репресии при режима на президента Александър Лукашенко. След президентските избори, помрачени от съмнения за фалшифициране, гражданите мирно протестират, изисквайки точно преброяване на гласовете и биват посрещнати от светло-шумови гранати, сълзотворен газ и гумени куршуми “, каза Байдън.

"Режимът на Лукашенко арестува протестиращи и независими журналисти и се опитва да заглуши чуждестранните наблюдатели. Това не е поведение на политически лидер, който е уверен, че е спечелил честно изборите", заяви Байдън./БГНЕС, РИА Новости