Джокович спечелил Australian Open с разкъсан мускул

Новак Джокович

Новак Джокович

Свръхчовек ли е Новак Джокович? Този въпрос си задават мнозина почитатели на тениса, след като 33-годишният сърбин спечели за девети път Откритото първенство на Австралия.

И не толкова заради самия триумф, тъй като той до голяма степен е даденост - всеки път, когато белградчанинът стигне финал в Мелбърн, той го печели. А заради начина, по който световният №1 извоюва титлата, след като в началото на турнира се контузи сериозно и беше на косъм от отказване.

По време на мача срещу Тейлър Фриц (САЩ) в III кръг Джокович получи тежко разтежение в коремната мускулатура и едва доигра срещата. Облекчен от дадените му силни болкоуспокояващи в съблекалнята, Ноле се наложи със 7:6 (1), 6:4, 3:6, 4:6, 6:2, а часове след двубоя се подложи на изследване с ядрено-магнитен резонанс.

Резултатите от него бяха запазени в тайна и мнозина започнаха да се питат имал ли е наистина травма Джокович. След финала в неделя самият той разкри, че прегледът е установил разкъсване във външния кос мускул на корема (obliquus externus abdominis).

"Бях много притеснен. Не изглеждаше реалистично да мога да играя - призна Джокович. - Два часа преди 1/8-финала не знаех дали ще мога да изляза на корта. Тогава проведох първата си тренировка след мача в III кръг. Болката беше на ниво, което можех да понеса. Просто приех факта, че ще трябва да играя с болка."

С въпросната болка сърбинът победи последователно Милош Раонич (Кан) със 7:6 (4), 4:6, 6:1, 6:4 на 1/8-финалите, Александър Зверев (Гер) с 6:7 (6), 6:2, 6:4, 7:6 (6) на 1/4-финалите, Аслан Карацев (Рус) с 6:3, 6:4, 6:2 и Даниил Медведев (Рус) със 7:5, 6:2, 6:2 в битката за трофея.