Джокович завежда иск срещу Австралия за близо 4 млн. евро

Новак Джокович, снимка: БГНЕС

Новак Джокович, снимка: БГНЕС

Световният номер 1 в тениса Новак Джокович планира да съди австралийските власти. При това за впечатляващата сума от 3,8 млн. евро. Информацията е на британския таблоид "Сън", предаде БТВ. Сръбският тенисист не беше допуснат до участие на Откритото първенство на Австралия, след като властите два пъти анулираха визата му, а накрая го депортираха.

Сагата на Ноле започна на 6 януари, когато не беше допуснат до австралийска земя и от летището беше настанен в хотел за мигранти, тъй като властите не признаха медицинското му изключение за липса на ваксинация против коронавирус. Обжалването му беше уважено, но след това министърът по емиграционните въпроси Алекс Хоук еднолично отмени отново визата му, а Федералният съд потвърди. Така на 17 януари Джокович се прибра в Сърбия. 

Именно срещу това отношение и пропуснатите възможности заради недопускането му до Откритото първенство на Австралия тенисистът и адвокатите му подготвят иск. Майката на Джокович - Дияна, заяви, че условията във въпросния хотел за мигранти са били ужасни, храната е била лоша, а в стаята на сина ѝ е имало буболечки. 

Що се отнася до пропуснатите ползи за Ноле от неучастието му на Откритото първенство на Австралия, той можеше да се превърне в първия тенисист в света с 21 титли от Големия шлем. Сърбинът не е пропускал да играе в Мелбърн от 2004 г. насам, като има 9 титли от турнира. Има вероятност той да загуби и лидерската си позиция в ранглистата, ако вторият Даниил Медведев триумфира в надпреварата.