Стратегическа инвестиция в България: "Еърбъс Хеликоптерс" изгражда завод за части за самолети

Първата копка на завода е направена вече в Пловдив

"Еърбъс Хеликоптерс" ще осигури стратегически инвестиции в България за изграждане на завод за производство на високотехнологични продукти за самолети "Еърбъс", съобщиха от Министерството на отбраната. Първата копка на завода е направена вече в Пловдив.

През първите три години ще бъде осигурена заетост на до 300 души като е възможно в следващите осем години тази бройка да нарасне на до 800 души. Освен това френската компания "Еърбъс Хеликоптерс" ще предостави един хеликоптер "Дофин" за ползване от Военноморските сили.

Това беше обявено по време на церемония в Министерството на отбраната, на която беше подписана споготба за уреждане на спор по договор от 2005 година. Става въпрос за сделка, подписана по време на правителството на Симеон Сакскобургготски. Тя предвиждаше България да купи 18 вертолета на обща стойност 358 млн. евро от "Юрокоптер", а френският им производител поема ангажимент за над 105 млн. евро инвестици в икономиката и 254 млн. евро в отбрана.

След като инвестицията не се осъществява, България не поръчва последните четири хеликоптера по сделката и се стига до арбитражно дело,започват спорове между двете страни.

"С подписването на тази спогодба издигаме нашето сътрудничество на едно ново, по-високо ниво", каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той благодари на екипите от българска и френска страна за успешните усилия да бъде постигнато споразумение за окончателното уреждане на отношенията между Министерството на отбраната и "Еърбъс Хеликоптерс".