Eдин регион каза "не" на Путин на референдума в Русия

В окръга има недоволство срещу управляващите

Само един от 85-те региона на Русия, рядко населен арктически регион, известен с пастирите на северни елени, се обяви против Кремъл и гласува срещу промените, които гарантират на президента Владимир Путин право да остане на власт до 2036 г., информира "Ройтерс".

Бившият агент на КГБ, който управлява Русия от повече от две десетилетия като президент и премиер, извоюва лесна победа на спорния плебисцит, който му позволява да управлява още два шестгодишни мандата след изтичане на настоящия на 2024 г. Критици оспорват резултатите, алармирайки, че гласуването е опорочено.

Но Ненецки автономен окръг, намиращ се на 1600 километра североизточно от Москва, е единственият регион, който гласува против конституционните реформи. 55% от 37 490 избиратели гласуваха против.

От известно време в окръга има недоволство срещу управляващите и отхвърлянето на поправките изглежда е протестен вот, който има за цел да изрази гнева заради местен проблем. Конкретно жителите възразяват срещу план на властите от по-рано тази година Ненецки автономен окръг да се слее със съседния регион Архангелск. Местните вярват, че това ще ги направи още по-бедни, тъй като им се отнема правото на специална финансова подкрепа.

Планът е обяснен в меморандум, подписан от губернаторите на регионите на 13 май. Планиран за септември референдум по въпроса е отменен, но местните остават притеснени.

В селцето Волонга, разположено на Северния ледовит океан, където са регистрирани 32 избиратели, 17 взеха участие на референдума и всички гласуваха против конституционните поправки.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че избирателите в региона имаха право да гласуват против промените, но те са "абсолютно малцинство".