Сноудън: Възходът на политици като Тръмп и Борис Джонсън не е временно отклонение от политическите норми

Преди шест години Едуард Сноудън разкри как американската Агенция за национална сигурност (АНС) е следила огромна част от трафика на данни в интернет, днес той предупреждава, че демократични движения като това в Хонконг могат да бъдат задушени от тайните служби

В интервю за списание "Шпигел" Сноудън заявява, че възходът на политици като американския президент Доналд Тръмп и премиера на Великобритания Борис Джонсън или пък на дяснопопулистки формации като "Алтернатива за Германия" не бива да се възприема като "временно отклонение от политическите норми".

"Политиците и предприемачите навсякъде по света разбраха, че могат да използват технологии, за да влияят на света в още по-силна степен", казва Сноудън.

Според него, техническото развитие в интернет представлява и опасност за всеки отделен човек. "В света на тоталния контрол, в който се наказва всяко нарушение на закона без изключение, всички хора биха се оказали престъпници", отбелязва Сноудън пред "Зюддойче цайтунг, предава "Дойче веле".".

Той настоява да бъде сложен край на "масовото събиране на данни". И това се отнася не само за тайните служби, а и за концерни като Фейсбук и Гугъл. Като начало би трябвало на всеки притежател на смартфон ясно да му се покаже до каква степен се следи всяко негово действие. "А ако никой не разработи някаква алтернатива, самият аз ще го направя", заканва се Сноудън в интервю за списание "Шпигел".

"Ако Германия реши да ме приеме, това вече няма да се третира като враждебен акт спрямо Съединените щати", заявява Сноудън пред вестник „Ди Велт". Това било очевидно за всеки, който "гледа обективно на историята", защото Германия поддържа добри и дружески връзки със Съединените щати.

САЩ обвиняват Сноудън в държавна измяна, докато неговите защитници го смятат за защитник  на личната сфера на хората, поради което са и убедени, че разкритията му не са незаконни. Сноудън обвини Германия и Франция, че до момента не са предприели нищо по неговия въпрос. "Аз с удоволствие бих приел политическа защита от Германия и Франция и бих подал молба за убежище в някоя от двете страни. Но правителствата се постараха да намерят причини, за да не ме допуснат." Сноудън подчертава, че не е публикувал нищо, което да застрашава хората.

През 2013 бившият сътрудник на американските тайни служби предостави на медиите секретни документи за масовия шпионаж, извършван от американската АНС и от нейния британски аналог - Центъра за правителствени комуникации.