ЕК прекратява наблюдението на радиоактивното хранилище край АЕЦ "Козлодуй"

Решението бе обяснено със становището на Еврокомисията, че съоръжението се изгражда според изискванията на закона

Комисията по петициите в Европарламента реши днес да прекрати наблюдението над строежа на хранилището за радиоактивни отпадъци край АЕЦ „Козлодуй“.

Решението бе обяснено със становището на Еврокомисията, че съоръжението се изгражда според изискванията на закона.
 
ЕК няма причина да се съмнява в заключенията на българския съд, че съмненията на вносителите на петицията са неоснователни, заяви неин представител.

Според вносителите на петицията площадката на хранилището не може да бъде напълно безопасна, защото там ще бъдат разполагани вещества, чието разграждане продължава много дълги години.

Българските евродепутатите Андрей Слабаков и Ангел Джамбазки от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР), Петър Витанов от БСП и Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД и Емил Радев от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП) призоваха за закриването на петицията.
 
Според Андрей Слабаков вносителите търсят възможност да се облагодетелстват. Той е единствентият български евродепутат, постоянен член на Комисията по петициите.

Джамбазки е убеден, че „Козлодуй“ е най-чистата в Европа, както и че ядрената енергетика е най-щадящата за природата форма за производство на енергия.

С днешното решение на парламентарната комисия бе закрита и петицията против удължаването на живота на V и VI блокове в АЕЦ „Козлодуй“. Румънските й вносители настояваха, че дейностите с българските ядрени мощности засягат и тях като съседи.