Дания отива на съд заради производството на гръцкото сирене "Фета"

Гърция, Дания, Германия и Франция водиха епична битка за правото да етикетират прословутото сирене

Eвропейската комисия ще даде на съд Дания заради производството и износ към трети страни на сирене, носещо наименованието "Фета", което обаче е защитено от Гърция, пише "Дневник". Развитието на казуса дойде през последната седмица, след като от 2018 г. Брюксел води разследване за нарушение срещу правителството в Копенхаген, което не е предприело мерки да спре неправомерното ползване на марката.

Според официалното съобщение датски компании произвеждат и изнасят бяло сирене извън ЕС, което е етикетирано като "Фета". Това обаче е защитено наименование за произход в ЕС от 2002 г. и може да бъде ползвано само за сирене, произвеждано от овче и козе мляко в Гърция според конкретни правила. Така според Брюксел датското правителство пряко нарушава предоставената защита на Гърция, не успявайки да предотврати или спре практиката произвежданото от местните производители сирене да се етикетира като "Фета".

От съобщението на ЕК става ясно, че още в началото на 2018 г. е била стартирана процедура за нарушение на правилата на ЕС срещу Дания, когато е изпратено и официално уведомително писмо. В рамките й Брюксел е приканил властите в Копенхаген да предприемат подходящи мерки, за да спрат дружествата на нейна територия да етикетират сирената си като "Фета". Тъй като Дания не е предприела действия, е взето решение случаят да бъде отнесен до Съда на ЕС. "Това поведение не само нарушава действащото законодателство в ЕС, но също така e възможно да осуети и водените преговори между ЕС и трети страни за сключване на двустранни споразумения, които да гарантират защитата на европейски наименования за произход", се казва в официално изявление на комисията. Само преди няколко седмици ЕК подписа такова споразумение с Китай.

Гърция, Дания, Германия и Франция водиха епична битка за правото да етикетират сирене като "Фета" - бизнес за милиарди евро в ЕС. Тя започна още през 1994 г., когато Гърция поиска да го защити като наименованието за произход, а няколко държави членки се противопоставиха с твърдението, че това е родово наименование за вид сирене. След като ЕК все пак определи "Фета" като гръцко сирене през 1999 г., това решение бе спряно от Съда на ЕС след жалба на Дания, Германия и Франция, които произвеждат сирене, етикетирано като "Фета", но от краве мляко. Три години по-късно обаче ЕК отново регистрира "Фета" като гръцко наименование за произход, след като научен комитет даде нови доказателства по случая.

В момента в ЕС има над 3200 продукта със защитени наименования, като всеки от тях има специфични стандарти за производство, което е и гаранция за тяхното качество. Около половината от тези продукти са вина, около 200 - други спиртни напитки, а останалите - храни и земеделски продукти. Според различни изследвания защитеното наименование с най-висока пазарна стойност е "шотладско уиски", често наричано и просто скоч, чиито продажби за миналата година са достигнали 5.5 млрд. британски паунда по данни на асоциацията на производителите на скоч.