Захариева: Спорът за 9-ти септември и разследването на "Русофили" не са темите, които очаквам да обсъждаме в Русия

Своя позиция по актуални теми българският външен министър изразява в интервю за ТАСС

Екатерина Захариева

Екатерина Захариева

България е заинтересована от равноправен и взаимноизгоден диалог с Русия. Това казва външният министър на страната Екатерина Захариева в интервю за TACC, цитирана от "Фокус", преди своето официално посещение в Москва на 21 октомври.

"Български външен министър не е посещавал Москва от осем години. За мен, от момента в който заех поста вицепремиер и министър на външните работи през 2017 г., това ще бъде първото ми посещение в Русия. Радвам се, че това посещение се провежда във време, когато нашите страни празнуват 140 години от установяването на дипломатически отношения, благодаря на (външния министър на Русия) Сергей Лавров за поканата“, заяви тя.

Българският външен министър изрази надежда, че визитата ще се проведе в атмосфера на двустранен диалог, „основан на конструктивно сътрудничество и отчитане на взаимните интереси“ на двете страни.

„Ние сме заинтересовани да водим равноправен и взаимноизгоден диалог, в който да се ръководим от националните интереси и общите политики на ЕС и НАТО“, подчерта още Захариева.

Историческият спор и шпионският скандал

Вицепремиерът коментира също напрежението между двете страни, което възникна покрай заявлението на българското външно министерство по повод историческата изложба, посветена на 75 г. от освобождението на Източна Европа от нацизма, която бе открита на 9 септември в Руския културно-информационен център в София и скандала с обвинения в шпионаж председател на Национално движение "Русофили" Николай Малинов.

"Искам да подчертая, че нашата реакция по повод изложбата на посолството на Русия в София, открита на 9 септември, няма нищо общо с операцията на нашите спецслужби. Още преди 20 години върховният законодателен орган на България - Народното събрание, даде своята оценка на тези събития и техните последствия за българската държава и общество, като прие закон за обявяването на комунистическия режим в България за престъпен. Бъдете сигурни, че ние нямаше да реагираме, ако изложбата под лозунга "75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма" беше организирана на 9 май, а не на 9 септември", обясни Захариева.

"Що се отнася до операцията на нашите спецслужби по отношение на движението "Русофили", с която аз не съм запозната в детайли, тъй като тя се ръководи от прокуратурата, която в България е част от съдебната власт, независима от изпълнителната, бих могла да кажа - изхождайки от публично известната към този момент информация - че тази операция няма никакво отношение към лица, непосредствено свързани с официалните власти. Разследването касае конкретни лица, по отношение на които има подозрения за извършени престъпления", обясни вицепремиерът.

"Нито дискусиите около датата 9 септември 1944 г, нито разследването срещу Национално движение "Русофили" са част от темата за двустранните отношения с Русия. В дневния ред на българо-руските отношения има сериозни теми и аз очаквам, че именно те ще бъдат обсъждани по време на моята визита в Москва", подчерта българският външен министър.

За открит диалог

Захариева подчерта значението на открития и равноправен диалог на България с Русия, с отчитане на българските национални интереси и общата политика на ЕС и НАТО.

"Убедена съм, че именно такъв диалог ще съдейства за развитието на нашето сътрудничество в областите от взаимен интерес, търсенето на взаимноприемливи решения по текущите въпроси на двустранните отношения, обмена на мнения по актуални въпроси от международния дневен ред", добави тя.

Общата история

"С Русия, от времето на разпространението на кирилицата и християнството, ние имаме многовековна обща история. Може би, не особено известен за широката аудитория е фактът, че българското православие е изиграло голяма роля при утвърждаването на християнството по руските земи, а ключови личности в историята на Русия имат български корени. Първият митрополит на Москва и цяла Русия - свети Киприан, посрещнат тържествено в Москва през 1390 г, е българин, а неговите мощи почиват в Успенския събор в Кремъл", припомни Захариева.

"Ние сме си оказвали взаимна подкрепа и когато руското православие е помагало с финансови средства и литература на българските християни, които са били под гнета на робството, и по време на Руско-турската война от 1877-1878 г., нашата обща история е пропита с кръвта на българския ,руския и други славянски и близки народи, които са помагали на България да възстанови своята държавност. Именно затова аз съм убедена, че общата история трябва да ни обединява, а не да ни разделя. Тази позиция, както и принципите на дружба и добросъседство ние отстоявама в своята политика към всички страни. Нашите две държави са много близки географски и нас ни свързват много общи интереси. В този смисъл аз смятам, че културата и историята трябва да помагат на икономиката и политиката, а не обратното", подчерта българския външен министър.

Културата и образованието

България и Русия ще подпишат петгодишна програма за сътрудничество в областта на културата и образованието, съобщи още Захариева.

"Готова съм да обсъдя със Сергей Лавров сътрудничеството по приоритетните за България въпроси в икономиката, енергетиката, туризма, транспорта. Също така ние отдаваме голямо значение на сътрудничеството в сферата на културата и образованието. Последната ни програма за сътрудничество в тази област беше за периода 2012-2014 г, надявам се скоро да можем да подпишем нова програма за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката, разчетена за петгодишен период", заяви Захариева.

По думите ѝ, тя планира в Москва да обмени мнения с Лавров "по основни въпроси на регионалната и европейската сигурност".

Възстановеният диалог на високо равнище

Вицепремерът с удовлетворение отбеляза, че през последната година и половина между двете страни бе възстановен политическият диалог на високо равнище. Министър-председателят Бойко Борисов и президентът Румен Радев посетиха Русия през 2018 г. Руският премиер Дмитрий Медведев бе в София през март 2019 г. През юни 2019 г президентите на двете страни Румен Радев и Владимир Путин се срещнаха в рамките на Санкт-Петербургския международен икономически форум. На официална визита в Москва беше председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

"Смятам, че тези визити и срещи откриха нови възможности за развитие на различните направления на двустранното сътрудничество", заяви Захариева, като изрази увереност че "налице са стабилни възможности за реализиране на перспективния потенциал за взаимноизгодно и равноправно развитие на двустранните отношения между България и Русия. Активизирането на политическия диалог трябва да намери изражение в разширяването на търговско-икономическите ни отношения", убедена е Екатерина Захариева.