Екатерина Захариева: Прибрахме 120 000 българи у дома, "зелените коридори" вече работят много добре

Следим ситуацията ежедневно, допълни външният министър

Екатерина Захариева

Екатерина Захариева

„Зелените коридори” за превозвачите вече работят добре. Това увери външният министър Екатерина Захариева в студиото на Нова ТВ.

„Ежедневно следим ситуацията, вече няма такова напрежение, минава се в пъти по-бързо отколкото в началото”, заяви Захариева, като изтъкна, че това е било постигнато благодарение на добрата комуникация.

По думите на Захариева 120 000 са прибраните българи у нас. Тя уточни, че продължава да се прави, има обаче региони, където се срещат трудности. Имала малки групи в държави, където не сме получили разрешение да кацат самолети.

Полагаме всички усилия, призовавам ги да бъдат спокойни и търпеливи нашите сънародници. Ще направим всичко възможно да се приберат в България. Имаме група в Испания – 190 човека, имаме възможност за един полет – на 4 април. Имаме готовност да координираме и още самолети, за да приберем нашите съграждани. Има хора и в Италия, които могат да се приберат и по зелените коридори, а не само със самолет, посочи външният министър.

Екатерина Захариева изтъкна, че в ситуация на кризата от коронавируса е съвсем нормално да има напрежение в ЕС и европейските граждани. Но тя е категорична, че не трябва да се нагнетява негативно отношение към съюза, а да проявяваме солидарност и да работим заедно за интересите на европейските граждани.

Българият външен министър отбеляза още, че има две добри новини както за региона, така и за България - членството на Северна Македония в НАТО и определената дата за преговори за членство на С Македония и Албания в Европейския съюз.