Захариева: Малофеев е в санкционния списък на целия ЕС за действията му в Източна Украйна

Геополитическата ориентация на България е ясна още преди ГЕРБ да съществува, заяви вицепремиерът

Екатерина Захариева

Екатерина Захариева

Аз разбрах за обвинението срещу председателя на движение „Русофили” Николай Малинов от медиите. Всеки български гражданин и аз също очаквам компетентните органи да си свършат работата и когато някой работи срещу интересите на България - да го разследват. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в новото предаването „Неделята на Нова телевизия".

„Разследването няма нищо общо с отношенията ни с Русия. Става дума за обвинения срещу конкретен човек. Това няма нищо общо с българското външно министерство“, подчерта министърът. „България се опитва да развива партньорски отношения с Русия на базата на зачитане на взаимните интереси. Геополитическата ориентация на страната е много ясна, и то отпреди ГЕРБ да е на власт“, добави Захариева.

Тя подчерта, че българското външно министерство реагира на всякакви негативни изказвания срещу страната ни. „Обществото ни е разделено и нашият призив бе руското външно министерство да не влиза в такъв дебат, който облагодетелства една от политическите сили. Винаги, когато се налага, ние ще реагираме“, обясни Захариева по повод изложбата за 9-и септември.

"Малофеев е със санкции отпреди години за целия ЕС. Неговата дейност е във връзка с действията в Източна Украйна. Той е в санкционния списък. България иска да развива партньорски отношения с Русия на база равнопоставеност и зачитане на взаимните интереси. На 16-17 септември е смесената икономическа комисия, Теменужка Петкова ще е там и ще се говори за различни проекти", каза още тя.