Екранизират "Майсторът и Маргарита" на Булгаков в Холивуд

Австралиецът Баз Лурман, носител на "Оскар", се е нагърби да бъде и продуцент, и режисьор на лентата

Михаил Булгаков

Михаил Булгаков

Австралийският режисьор Баз Лурман възнамерява да екранизира романа „Майсторът и Маргарита". Той вече се е свързал с притежателите на авторските права и е сключил споразумение за екранизацията на книгата, съобщава Дедлайн.

Самият режисьор призна, че се възхищава на произведението „Майсторът и Маргарита" от 20 години. Люрман каза, че дълго време не е могъл да открие притежателите на авторските права на тази книга, продуцентите Светлана Мигунова-Дали и Грейс Ло.

Филмът ще бъде създаден от студио „Baz&Co". Баз Люрман възнамерява да поеме ролята на продуцент и режисьор на лентата.

Холивудският режисьор е създател на филмите „Великият Гетсби" и „Мулен Руж". За последния филм Лурман е номиниран за престижната награда „Оскар".

Що се отнася до романа, той многократно е екранизиран. Последната филмова адаптация е поредица, състояща се от 10 епизода, от 2005 г. Неин режисьор е Владимир Бортко.

Михаил Булгаков започва работа върху романа в началото на 20-те години, която продължава до смъртта му през 1940 година. Първата версия на произведението не стига до читателите - Булгаков изгаря произведението си. Сегашният вариант на романа, известен в целия свят, събира буквално страница по страница от черновите записки неговата съпруга.