Ексхумират вероятна трета жертва на един от убийците край Негован

Пламен Шляпашки продава апартамента на 85-годишната Цветанка Стоянчева без знанието на роднините й

Пламен Шляпашки

Пламен Шляпашки

Искане за ексхумация на сочената за трета жертва на касапина от Негован Пламен Шляпашки е внесено в прокуратурата. Това обявиха пред "България Днес" дъщерите на мистериозно загиналата баба Цветанка Стоянчева от столичния кв. "Гео Милев". Самото решение трябва да стане ясно до няколко дни. Според адвоката на роднините е много вероятно молбата да бъде удовлетворена.

"Целта е при новата аутопсия да се изясни дали има следи от насилствена смърт, или пък са използвани химикали, който са подпомогнали това да се случи", обясни адвокат Виктор Димитров.

Дъщерите на баба Цветанка от своя страна са абсолютно убедени, че смърта й не е случайна, а вина носи именно Пламен Шляпашки. Целта е той и съучастниците му да прикрият следи около кражбата на апартамента, собственост на 85-годишна старица. Веднага след като разбират за аферата, те подават жалба в прокуратурата. До днес, точно година след смъртта на старицата, резултати от разследването и повдигнати обвинения на Шляпашки няма.

"За нас нещата са ясни. Открадват апартамента и слагат мама в гроба. За съжаление, ако прокуратурата си бе свършила работата навреме и бе вкарала Шляпашки в затвора, нямаше да се стигне до касапницата в Негован и двамата възрастни хора щяха да са живи", убедени са дъщерите на баба Цветанка.

Историята за странната продажба на огромното жилище в кв. "Гео Милев" бе описана във вестника в деня след ареста на Пламен Шляпашки и Георги Нанчев заради бруталното убийство на треньора по борба Йордан Атанасов и съпругата му Марияна. Виждайки снимката на Шляпашки, дъщерите на баба Цветанка разпознават човека, отговорен според тях за смъртта на майка им. Използвайки познанството си с една от дъщерите, Шляпашки се запознава с баба Цветанка под предлог, че ще й ремонтира жилището. Двамата се сприятеляват, а касапинът често й ходи на гости, когато роднините отсъстват. И така до 7 септември 2018 г., когато страдащата от деменция и трудно подвижна пенсионерка е намерена да лежи на улицата в квартала. Оказва се, че е получила инсулт и умира на 18 септември, без да дойде в съзнание.

"За нас инсултът на мама е много съмнителен. Преди да почине, тя не можеше да ходи, как тогава е излязла навън. Може да са я извели насила и с удар по главата или отрова да са й помогнали да умре", подозират роднините.

Малко след смъртта на баба Цветанка роднините разбират, че посещенията на Пламен Шляпашки при майка им далеч не са невинни. Без дъщерите да разберат, Шляпашки убеждава страдащата от деменция старица да му издаде пълномощно. С него той на 27 юни миналата година продава жилището на баба Цветанка с площ над 100 квадрата, слагайки лично подписа си под сделката. Купувач е роденият в Радомир Петър Петров. През последните няколко години Петров е придобил десетки апартаменти в София от хора на преклонна възраст. Една от сделките, при която Петър заменя къртач за апартамент в кв. "Лагера", бе описана във вестника.

Според условието по сделката баба Цветанка трябва да напусне жилището си три месеца след продажбата. Случайно или не, срокът изтича в края на септември миналата година. Няколко дни преди това старицата почива.

"Явно са й дали три месеца живот. Така Шляпашки, когато я посещава, за да си говорят и пият кафе, да може да реши проблема. Целта е майка ни да не е жива, когато сделката влиза в сила. Така тя няма как да свидетелства пред полицията, че не е подписвала пълномощно на Шляпашки да й продаде апартамента", убедени са дъщерите на старицата.