Адвокат: Съдия Андон Миталов може да бъде освободен от длъжност за уронване престижи на съдебната власт

Съдийската колегия на ВСС вече взе решение да образува дисциплинарно производство  срещу съдия Андон Миталов. Да видим как то ще завърши , разбира се.  Трудно  е да се даде някаква преценка, защото не сме чели постановлението на съдия Миталов, с което разрешава на Николай Малинов да пътува до Русия, за да си получи ордена.  Това заяви адвокат Емил Георгиев в "Лице в лице" на  btv.

Ако сме го чели, ще знаем повече, ще сме по-наясно, но нещата ще опрат до това дали е налице правораздавателна дейност на съдия Миталов или опира до някакво процесуално действие по предвижване на делото.  За едното той носи наказателна отговорност, за другото-не, но пък може да бъде освободен от длъжност за уронване престижи на съдебната власт. Това е сега голямата задача, тричленката от съдийската колегия на ВСС, която ще трябва да вземе решение, смята той.  

Адвокат Георгиев коментира и новата дигитална стратегия на ЕС. Той смята, че идеята на съставителите е това да се превърне в директивно законодателство, което ще стане национално в един момент. Правистът обърна внимание, че е много важно да се внимава как се използва изкуственият интелект.