Експерт: Ако Русия тръгне да извежда ядрените си боеприпаси, Западът ще реагира с един - единствен изпепеляващ удар

Илия Налбантов

Илия Налбантов

"Новомобилизираните са изпратени без никаква подготовка на фронтовата линия в Луганска област. Просто ги взимат, натоварват ги  и ги хвърлят като пушечно месо на фронтовата линия. Това е практиката на съветското и сегашното руско мислене. То води до геноцид на руския народ. Просто трябва да запушат пробивите, които е направила украинската армия. Украинската армия следи и се подготвя с нестандартни действия. Случва се благодарение на възприетата концепция за инициатива на младшите командири. Те нанасят големи поражения на руските въоръжени сили", коментира пред БНР военният експерт Илия Налбантов.

"В Русия има непредвидимост в политическите решения. Не може да се вярва на руското командване и политическо ръководство. Военните действия ще приключат, когато бъде детрониран този, който управлява в Москва и се наложи друг тип управление, или украинската армия ще изтласка руснаците извън своите граници. За много хора е ясно, че провежданите референдуми са предпоставка за изпращане на наборна армия на фронтовата линия", смята Налбантов.

"Търси се форма Русия да се обяви за нападната от Украйна. Всичко това е в рамките на пропагандата, която в момента се води там. Съпротивата на руското общество срещу войната нараства"", смята експертът.

"По отношение на ядрените сили, по непотвърдена информация, е възстановена комуникацията между руските и американските военни", съобщи експертът.

"Преди седмица се извършиха тестови полети на самолети, които носят прецизно оръжие на борда си. Западът възприема тези заплахи сериозно. Ако Русия тръгне да извежда ядрените си боеприпаси от местата за съхранение, това се следи от космоса и от агентурните разузнавания и ще има един - единствен изпепеляващ удар. Русия едва ли ще може да отвърне. Те си дават сметка за това. Цялата реторика е за да се мобилизира руското общество и да му се вдъхва увереност в политическото ръководство", прогнозира Налбантов.

"Българските политици от всички цветове проявяват абсолютно политическо безхаберие в продължение на 30 години. Това е целенасочен слугинаж в полза на Москва. Българската армия не развива адекватни и съвременни способности за отбрана. Вижда се, че не можем да се защитаваме с тази остаряла военна техника. Дочувам, че има някакви си 13 приоритетни проекта, за които са отделни 6 милиарда лева. Това е абсолютно недостатъчно", заяви той.