Експерт: Не може да става въпрос за сделки „Гоце Делчев е българин, но вие пък променете политиката за Косово"

Това, което се случва, е наместване на политическия речник след сключването на Преспанското споразумение. Там нещата са доста сложни. От една страна, държавата е „Република Северна Македония“, някои от нейните институции се водят като институции на Северна Македония, но и съгласно Преспанското споразумение, ние имаме македонска нация, македонски език, македонска музика, македонска литература.

Това каза за БНР историкът Стефан Дечев в коментар проблематично ли е било изказването на премиера Борисов да нарече Стево Пендаровски северно-македонски политик:

„Не мисля, че се случва нещо чак толкова драматично. Първо, не мисля че това, което е направил премиерът Бойко Борисов, по време на изявлението в кулоарите на срещата на процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа в Сараево, е било преднамерено. Не смятам също, че то е и фатално. Що се отнася до изявлението на македонския премиер Зоран Заев, ако го прочетем внимателно, там се казва, че нотата ще бъде изпратена до България, за да може да се поправи. Следващото изречение гласи: „Понякога дори и у нас се правят грешки“. Тоест, в случая, има едно признание, че подобни грешки се правят, има в република Северна Македония“.

Македонският премиер Заев, президентът Пендаровски и външният министър Никола Димитров са подложени на „огромен вътрешнополитически натиск“ за всичко, което се случва във външната политика на страната след подписването през 2017-та година на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България и Преспанското споразумение с Гърция, довело до промяна на името на републиката, подчерта историкът в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“. Дипломатическите инциденти с балканските лидери в последно време, според Дечев, са „защото явно в нашето Външно министерство няма много удачни анализи на ситуацията и не е изработен необходимият политически речник, който да използваме на подобно равнище, за да не се стига до такива нелепи спорове. Съвършено ясно е, че България няма да промени тепърва своята позиция по отношение на Косово  - една държава, която тя е признала.

От друга страна не може в никакъв случаи да става въпрос за някакви сделки по отношение на „Гоце Делчев е българин, но вие пък променете политиката за Косово