Експерт: Няма стаден имунитет! Да избягваме социална пещеризация

В основата на нарастването на броя на заразените през последните десетина дни стоят особеностите на епидемичния процес при тази инфекция. Това каза в интервю за „Хоризонт“ на БНР проф. Румен Константинов от Медицинския университет във Варна.

„Това е един вирус с висока стабилност и устойчивост във факторите на околната среда. И със способността за продължително пребиваване и възможности за два начина на заразяване, или както ние на епидемиологичен език го казваме механизъм на предаване - фекално-орален и въздушно-капков“.

„Трябва да избягваме социална пещеризация“ в обществото, каза той и обясни:

„Не трябва да допускаме струпване на много хора в закрити пространства с липса на вентилация“.

Според медика се е оказало заблуда, че със затоплянето на времето ще се снижи заболеваемостта.

„Фактически се оказва, до известна степен, заблуда, защото наблюдаваме увеличаване на случаите в страни с горещ климат в Африка, в Азия – Индия, Бангладеш и т.н. Което показа, че трябва да се съобразяваме с особеностите на епидемичния процес, а не той с нас“.

Няма стаден имунитет

„Съществува епидемиологична илюзия, така я наричам, че като достигнем заветните 70% ще получим защита – стаден имунитет. Епидемиологичната история показва, че това не е възможно. Нито една инфекциозна болест, особено от групата на въздушно-капковите инфекции, не се е спряла от само себе си. Няма да се спре и тази“.

Константинов допълни, че дори в Бергамо, вече около 56% са прекарали болестта, но продължава да има нови случаи.  

Медикът сравни разпространението на коронавируса с „мастилено петно“ – постепенно се  засягат нови и нови райони в страната.

„Максимум пречки пред инфекцията и минимум пречки пред икономика, търговия и общуване“, призова той.

Това означава, че трябва да определим от какво трябва да се предпазваме и да възпитаме правилно епидемиологично мислене сред хората.