Експерт: Създава се излишна паника у хората, че има замърсяване на въздуха в София

Проф. Христомир Брънзов е категоричен, че няма такива високи нива на замърсяване на въздуха в столицата

Напоследък е много популярно измерването на чистотата на въздуха от граждански организации. Уредите, поставени в София, са проверени и има отклонение до 200 микрограма, което доста ни смути. Опитахме да направим корекция, но грешката е в самата конструкция на прибора. Това заяви проф. Христомир Брънзов, директор на Националния център по метеорология и хидрология в ефира на Нова ТВ.

Часовата норма не е нормата, която дава справка за това дали дишаме мръсен въздух или не, каза още той и уточни, че замърсяването се отчита в нормата, която е за денонощие. "Ето защо в София замърсяването на въздуха не е имало, защото няма прахови частици над нормата за 24 часа", каза още той.

"Създава се излишна паника у хората. Няма данни за над 5 или 10 пъти над нормите", категоричен е Брънзов.

"София е в котловинно поле и каквото и да се направи - ще има замърсяване на въздуха, заради натрупания прах в града", категоричен е той. По думите му трябва да се опитаме да намалим емисиите.

Според него причините за мръсния въздух е ресуспензията - повторното вдигане на праха, който го има в града, другата е колите и третият фактор е замърсяване, което идва извън града.

По темата със замърсяването на въздуха се включи по телефона и кмета на Русе Пенчо Милков. Той заяви, че нивата на замърсяване на Русе се увеличават значително и в много от дните са над нормите. "Чистотата на въздуха в Русе е много важна. Когато промишлените замърсители са достатъчно силни, това което можем да направим е да оповестим, че те замърсяват, да го направим известно и на техните инвеститори. Това е част от защитата. Съществува и битовото замърсяване. Поради бедност се горят гуми, отпадъци, платове и пластмаси, както и ПДЧ от мебели. Бих се радвал да се гори само въглища и дърва", каза още той.

По думите на кмета на Русе в града има програма за залесяване. "Нищо не се подменя по програма "live" за момента. Иначе 1000 уреда ще бъдат заменени, но ние не можем да задължим хората, те трябва да изразят желание сами", каза той.