Експерт: Срамно е министърът на икономиката да твърди, че след прилагането на дерогацията цената на петрола ще се повиши

Цялата държава е хукнала да осигурява преференциални условия за една частна руска фирма, посочи още Мартин Владимиров

Мартин Владимиров

Мартин Владимиров

Има достатъчно капацитет да внасяме петрол от Румъния, Гърция и Сърбия, ако „Лукойл“ спре да работи. В същото време „Лукойл“ може да работи и под друг контрол – български, а не като руско предприятие. Това заяви в студиото на Нова ТВ Мартин Владимиров, експерт от Центъра за изследване на демокрацията.

Срамно е, че министърът на икономиката твърди, че след прилагането на дерогацията цената на петрола ще се повиши, отсече в студиото Владимиров. 

Според него цялата държава в момента е хукнала да осигурява преференциални условия за една частна руска компания ( Лукойл – бел.ред.) И изрази недоумение защо една частна компания ще определя условията, при които държавата ще работи.

"Рафинерията може да работи изцяло без руски петрол. Не е вярно, че трябва огромна инвестиция, за да се случи това", посочи Владимиров и даде пример с рафинерията на "Лукойл" в Германия, която е взета под специален надзор от държавата.

Има предостатъчно танкери, които да предоставят петрол на българския пазар и нищо страшно няма да се случи, ако рафинерията затвори, бе категоричен Владимиров.

Той посочи, че в момента цената на суровия петрол е 30% от крайната цена, останалото са данъци и печалба. Само за последната година печалбата на "Лукойл" е нараснала с 60%. Българската "Лукойл" се възползва от ниските цени на световния пазар и го продава на пазарните цени в Европа.

Оставете санкциите, морала и партньорството. България е единствената страна с излаз на море, която има дерогация, подчерта още Мартин Владимиров.