Експерти: Хотелиерите имат възможност да си върнат българските туристи в този сезон

Туристическият бранш отчита един труден сезон, а август не може да компенсира загубите. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма. По думите му, има над 80% спад на туристи от чужбина, но за сметка на това, се отрича бум на българските туристи по родното Черноморие. Това е една добра възможност за хотелиерите да върнат българските туристи, допълни Занков.

Той е категоричен, че загубите са огромни, тепърва ще се изчисляват. За момента обаче, фалити все още няма обявени. Същото мнение изрази и Емил Коларов, председател на Сдружение на заведенията в България. Положението е трагично, по данни на НСИ имаме близо 90% спад спрямо миналата година, заяви той.

Спадът е основно при чуждестранните туристи. Според нас, положението ще стане още по-зле през зимата, не очакваме с магическа пръчка да се оправи положението.
Има заведения, които изобщо не са отваряли този сезон и очакваме фалити след няколко месеца, смята Коларов. "Ние нямаме ясна политика и комуникация на ниво държава, нямаме карантинни хотели", заяви Занков, според когото има редица пропуски от страна на държавата в сектор Туризъм.

С тезата обаче не се съгласи председателят на Сдружението на заведенията. "Заведенията са малко по-различен отрасъл и не съм съгласен, че не се направи нищо за нашия бранш. В последните месеци успяхме да постигнем неща, за които се борим с години. Най-важното е намаляването на ставката на ДДС на 9%", обясни Коларов. У нас се шири един черен пиар и изобщо не съм съгласен, че в чужбина се спазват мерките, особено Гърция да се дава за пример, категоричен е той.