Експерти изчислиха загубите за глобалната икономика от пандемията на 8.8 трилиона долара

Доходите от труд по света ще спаднат до 1,8 трилиона долара

Глобалните икономически загуби от пандемията на коронавируса могат да достигнат до 8,8 трилиона долара, или близо 10% от продукцията на световната икономика, съобщи Азиатската банка за развитие (ADB), пише Канал3. 

Базираната в Манила банка заяви, че прогнозата за въздействието на COVID-19 при дълъг от шест месеца период на ограничаване е повече от два пъти по-висока от нейните оценки през март и април, както и прогнозите на Световната банка и Международния валутен фонд.

При кратък период на ограничаване от три месеца глобалната икономическа продукция ще загуби 5,8 трилиона долара, което се равнява на 6,4% от брутния вътрешен продукт, посочва банката в актуализирания си доклад.

В азиатско-тихоокеанския регион икономическите загуби могат да варират между 1,7 трилиона долара при тримесечен период на ограничаване и 2,5 трилиона долара при шестмесечен сценарий, се казва в доклада. 

Китай, където пандемията започна през декември, може да понесе загуби между 1,1 и 1,6 трилиона долара, допълва докладът. 

“Тези [загуби] ще бъдат трудни за възстановяване“, се казва в доклада. „Освен това не можем да отхвърлим възможността за финансова криза, ако пандемията не може да бъде ограничена навреме, за да се предотвратят големи неизпълнения на плащания по заеми и фалити“. 

Затварянето на граници, ограниченията за пътуване и блокирането вероятно ще намали световната търговия с до 2,6 трилиона долара.

В същото време спадът на заетостта в световен мащаб ще бъде между 158 милиона и 242 милиона работни места, като Азия и Тихият океан представляват 70% от общите загуби.

Доходите от труд по света ще спаднат до 1,8 трилиона долара, 30% от които ще се усещат от икономиките в региона, добави докладът, който обхваща 96 засегнати от епидемията икономики с над 4 милиона случая на COVID-19.

Банката заяви, че предишните оценки взимат предвид шоковете за туризма, потреблението, инвестициите, търговията и производството.

Новите прогнози също вземат предвид увеличаването на търговските разходи, засягащи мобилността и туризма, прекъсванията на предлагането, засягащи продукцията и инвестициите, както и отговорите на правителствената политика, които компенсират въздействието на пандемията.

Политическите интервенции на правителствата по света, като фискално и парично облекчаване, увеличени разходи за здравеопазване и директна подкрепа за покриване на загубите в доходите и приходите, могат да помогнат за смекчаване на въздействието на COVID-19 с цели 30% до 40%, се отбелязва в доклада. 

АDB призова правителствата да удвоят своите стабилизационни пакети, отбелязвайки, че "настоящият размер на макроикономически стимули за някои страни в региона [все още] е малък в сравнение с въздействието на COVID-19".