Климатолози предупреждават: Европа може да бъде скована от небивали студове

Северноатлантическото течение, което е продължение на Гълфстрийм, ще промени посоката си

Климатолози от Гронингенския и Утрехтския университети в Нидерландия предвиждат , че северноатлантическото течение, което се явява североизточно продължение на Гълфстрийм, с голяма вероятност ще промени посоката си в близките сто години. А това може да доведе до катастрофални климатични последствия в цяла Европа, пише EurekAlert!, цитиран от iNews.bg.

Известно е, че увеличението на валежите, както и топенето на ледници в Гренландия заради глобалното затопляне, увеличава количеството на сладководните горни слове в северната част на Атлантическия океан.

Нов модел показва, че през следващите 1000 години натрупването на сладка вода не може да разруши напълно северноатлантическото течение, което носи топли води към бреговете на Северна Европа и омекотява климата. Но временно нарушение на течението може да се случи през следващите 100 години с вероятност от 15%.

Такава промяна може да предизвика значително застудяване в региона. При това при изработването на модела не е заложено количеството сладка вода от топенето на ледниците в Арктика, което може да влоши положението още повече и най-старият континент да бъде скован от небивали студове.