Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман удари с хакерска атака основателя на "Амазон"

Илюстрация:  "Файненшъл таймс"

Илюстрация: "Файненшъл таймс"

Експерти по киберсигурност заявиха със "средна, до висока степен на увереност", че профилът в приложението "Уотсап", използван от саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, е пряко свързан с хакерска атака срещу основателя на "Амазон" Джеф Безос през 2018 г., който тези дни възвълна позицията си на най-богат човек в света. Принцът, по беден ли е, се питаме? 

 За причастността на фактическия управляващ Риад съобщават "Гардиън" и "Файненшъл таймс", като изнасят данни от анализа,  чието съдържание им е предоставено. Според публикациите им телефонът на Безос започнал да споделя големи количества данни, след като получил на пръв поглед безобиден, но криптиран файл от профила на Мохамед бин Салман през май 2018 г. Това станало седмици след като двамата разменили телефонните си номера на вечеря в Лос Анджелис - по време, когато принцът бе на обиколка в САЩ.

Ръководеният от киберексперта Антъни Феранте (от консултантската компания FTI Consulting) твърди, че часове след изпращането на видеофайла по "Уотсап" до Безос е започнало "масирано и неразрешено извличане на данни... продължаващо и усилващо се с смесеци." Става въпрос за десетки гигабайти, въпреки че до изпращането на криптирания файл между двата профила са обменяни едва стотици килобайти.
Отношенията между Мохамед бин Салман и Джеф Безос се обтегнаха след убийството на саудитеца Джамал Хашокжи, критикувал властта в последните години, включително като колумнист в притежавания от Безос "Вашингтон пост". Медията стана обект на саудитска кампания в "Туитър" след публикация за убийството и разчленяването на тялото в саудитското консулство в Истанбул, извършено от представители на властите в Рияд. Доклад на ЦРУ проследи поръчката на престъплението до самия Мохамед бин Салман, но властите в страната отричат.


Като "абсурдни" бяха определени и вчерашните твърдения от саудитското посолство в Съединените щати. "Призоваваме за разследване на тези твърдения така, че всички факти да излязат наяве," се казва в съобщение на институцията в "Туитър". Говорител на Безос отказа коментар, но обясни, че "сътрудничи на властите".


Досега се смяташе, че хакерската атака срещу Безос вероятно е свързана с убийството на Хашокжи през октомври 2018 г. и отразяването от медията, но, изглежда, е станала месеци по-рано, през май.


Със същата атака е свързвана и информация за личния живот и извънбрачна връзка на Безос, появила се в американски таблоид. И тогава се говореше за саудитска връзка, а през март 2019 г. разследващи, наети от Безос, посочиха саудитска връзка в случилото се. За пръв път обаче анализ на съдебни експерти пряко замесва профил в "Уотсап", използван от принца.