Експерти с прогноза: Цените на тока и парното ще продължават да се повишават

БЕХ трябва да направи търговска компания и да интегрира интересите, смята Иван Хиновски

Цените на тока, парното и топлата вода ще продължават да се повишават. Такава прогноза направиха енергийният експерт Васко Начев и председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски в ефира на Нова телевизия.

„Цената на въглеродните емисии на тон скочи неимоверно високо и това няма как да не рефлектира върху цените. „Зелената” част, която е все по активна, е „гладна” за средства. А те няма откъде дойдат, освен от крайния продукт. Колкото „по-зелено”, толкова по-висока цена”, коментира Начев.

„Емисиите са явление, което се прояви в последните години. Преди това фотоволтаичните централи получиха преференциални цени и тогава НЕК направи първата голяма дупка. Този дефицит не само не е преодолян, но и нараства”, заяви от своя страна Хиновски.

Според него има голямо „центриране” на вниманието върху цените на парното и тока като мерило за благосъстоянието на българина. „Истината е, че ние плащаме най-ниската цена в цяла Европа”, каза още Хиновски. И допълни: „От регулирания пазар беше изведен ТЕЦ „Марица Изток 2” – най-закъсалата централа. Ефектът ще бъде или излизане на свободен пазар или оставане само на регулиран такъв, т.е. - дефицит на борсата и повишаване на цените, което ще нанесе удар върху индустрията”. Според експерта изходът от тази ситуация е „плавно повишаване на тарифите с паралелно внедряване на механизми за компенсиране на енергийната бедност”.

Според Хиновски Българският енергиен холдинг (БЕХ) и Националната електрическа компания (НЕК) трябва да се преструктурират. „БЕХ трябва да направи една търговска компания и да интегрира интересите, за да може всички дружества да бъдат защитени и да имат пазар”, каза още експертът.