Социолог: Протестите изиграха ролята на фактор, който мобилизира ГЕРБ

"Протестите изиграха ролята на фактор, който да мобилизира ГЕРБ". Това каза собственикът на социологическата агенция „Екзакта“ Лидия Йорданова пред "Фокус". "Ситуацията е многопластова, юни се оказа вододел", обясни тя и уточни каква е картината за кабинета.

„Трябва да се подчертае, че в момента, в който управляващите губят публично позитиви, електоратът на ГЕРБ е втвърден. Цвета Караянчева е одобрявана от 77% от избирателите на ГЕРБ, а премиерът Бойко Борисов почти от всички с цели 95%. Това, че Караянчева, Борисов или Даниела Дариткова губят рейтинг на одобрение, не означава, че губят инициативата и своите функции и роля в партията. Напротив. Те ги запазват и стабилизират“, коментира тя.

Тревогите на българина са свързани с неговото оцеляване, запазване на доходи и здраве, а чак след това с политиката, каза още Лидия Йорданова. По думите й именно за това хората не са готови да поемат рискови начинания. Хората искат промяна на формата на управление и биха предпочели да ги управляват експерти, категорична бе тя.