Елена Йончева е „невинна”, но на седем въпроса не може да даде прост отговор

Елена Йончева

Елена Йончева

Димитър Иванов

Безспорният шлагер на стартиралата вече кампания за европейски парламент ще бъде водачът на листата на БСП Елена Йончева. Ежедневно тя извира от различни медии и припява една и съща песен - че е политическа жертва, несправедливо обвинена от прокуратурата за пране на пари, че е тотално невинна и непорочна. Естествено от Йончева няма да чуем и дума – как ще отстоява европейските ценности и национални интереси в обединена Европа от домогванията на Кремъл да превземе и отслаби България чрез крайно десни и национал-социалистически партии като БСП. Но вероятно това не е и задачата на Елена, още повече като се има предвид, че профилът на водача е специално подбран по московски стандарти: По майчина линия водачът на БСП е рускиня, за баща и се твърди, че е работил против ЕС и НАТО и в интерес на тоталитарните комунистически тайни служби, завършила е в СССР и никога не е казала дума срещу режима на Путин, представя се за разследващ журналист, но никога не е разследвала корупцията в БКП-БСП.

Но за обществото и избирателите остава твърде важен въпросът: има ли основание Йончева да бъде атакувана, заради 

„аферата КТБ”

Голите факти са доста любопитни!

На 31 август 2018 година срещу депутата от БСП Елена Йончева е образувано досъдебно производство за извършени финансови операции с парични средства в особено големи размери, присвоени по престъпен начин от фалиралата КТБ чрез офшорната компания „Далий Трейдинг Лимитид”. Като едноличен собственик на „Авторска телевизия” ЕООД Елена Йончева е взела решение да учреди съвместно дружество с офшорната компания „Далий Трейдинг Лимитид”, регистрирана на Британските Вирджински острови. Така се ражда новата компания  „Офроуд” ООД. В нея Йончева и офшорката си разделят собствеността по 50%, но въпреки всяка бизнес логика „Авторска телевизия” ЕООД срещу нейните 50% собственост внася скромно 5000 лв., а съдружникът „Далий Трейдинг Лимитид”, срещу същата собственост прави парична вноска в размер на 315 хил. лв. „Далий Трейдинг Лимитид” се задължава да внесе  и допълнителна сума от 250 хил. евро. Управител на новото дружества става Елена Йончева, която веднага си определя месечна заплата в размер на 12 бона. Като шеф на „Офроуд” Йончева сключва веднага договор с КТБ за платежни услуги. Според държавното обвинение в случая става дума за тежко престъпление – пране а пари, като паричният поток е с вероятно престъпен произход – присвоени от длъжностни лица средства, собственост на КТБ.

Депутатът Елена Йончева твърди, че е невинна и не е знаела за връзката на парите с КТБ. Но и до днес, въпреки всички увъртания и усуквания тя отказва да даде смислен и прост отговор на няколко логични въпроса, а и  журналистите угодно отказват да и ги зададат:

1. Защо банкерът беглец Цветан Василев, който се предполага че стои зад офшорката, е избрал именно нея, за да правят бизнес? Такава чест е почти невъзможно да бъде оказана на друг журналист.

2. Защо двете страни в новото дружество „Офроуд” внасят космически несъпоставими суми, въпреки че притежават по 50% от него? 

3. Как като шеф на тотално неизвестната фирма „Офроуд” Йончева успява автоматично да сключи апетитен договор с КТБ за платежни услуги?

4. С опрян пистолет в слепоочието ли е заставена от адвокатите на ТВ7, свързана с Цветан Василев, та веднага се съгласява да стане съдружник със съмнителна офшорка и да оперира с пари с неясен произход, или това е осъзнат и напълно доброволен акт? В това съмнително и скандално съдружие Йончева се представя като жертва, но ако е била заставена или изнудвана, защо не е подала сигнал в полицията и  прокуратурата? Тя е човек с влияние и за разлика от всеки обикновен гражданин на нея щяха да и обърнат внимание.

5. Твърди, че с преведените пари е закупила техника и е произвела продукция – филми, но на кого са предоставени и продадени тези филми, каква сума е получила за тях и защо не са отразени в счетоводството на компанията?

6. Къде е закупената техника, има ли фактури – отказва да ги покаже, както и да обясни какво е станало с тях?

7. Как само срещу внесени от нея 5000 лв. еднократно в уставния капитал на дружеството, получава право да си определи 12 бона месечна заплата за две години?