ЕМА даде зелена светлина на две революционни терапии на коронавируса

В тях ще бъдат използвани Ковид-19 антитела

Органът за контрол на лекарствата на Европейския съюз одобри две лечения с COVID-19 антитела, което е първото одобрение на революционни терапии, които помагат да се спре развитието на симптоми на заболяването у заразени хора, предаде "Франс прес", цитиран от news.bg.

Ronapreve, произведен от швейцарския фармацевтичен гигант Roche с американската биотехнологична фирма Regeneron, и Regkirona, разработен от южнокорейската компания Celltrion, получиха зелена светлина от Европейската агенция по лекарствата (EMA).

Този ход добавя към набора от лекарства на Европейския съюз, докато той се бори с темпове на заразяване с коронавируса, които се покачват до рекордни нива в някои страни.

"Ronapreve и Regkirona са първите лекарства с моноклонални антитела, получили положително мнение... за COVID-19", се посочва в изявление на базираната в Амстердам EMA.

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду изтъкна, че одобрението на двете лекарства е "важна стъпка" срещу болестта, като отговорът на Общността досега разчита на четири ваксини.

"Тъй като Covid-19 инфекциите нарастват в почти всички страни членки, е успокояващо да видим много обещаващи лечения в процес на разработване като част от нашата терапевтична стратегия за COVID-19", посочи тя в изявление.

"Днес правим важна стъпка напред към нашата цел за разрешаване до пет нови лечения в ЕС до края на годината", допълни еврокомисарката.

Държавите от ЕС вече могат да се обърнат към договора на блока за 55 000 курса на лечение от Ronapreve, уточни тя.

Произведените в лаборатория моноклонални антитела са Y-образни протеини, които се свързват с шиповете, които осяват повърхността на коронавируса, спирайки патогена да нахлуе в човешките клетки.

Ваксините тренират имунната система да произвежда и такива антитела.

Ала някои хора, включително възрастните и имунокомпрометираните, не реагират добре на ваксините и такива групи имат най-голяма полза от "пасивната ваксинация", при която антителата са доставяни директно.