Емануил Йорданов: Концепцията на Гешев е противоречива, с общи изрази и без конкретика

Има едно изречение, което е чист популизъм - за липсата на справедливост

Емануил Йорданов

Емануил Йорданов

"Концепцията за работата на прокуратурата, предложена от кандидата за главен прокурор Иван Гешев, е противоречива". Това заяви пред БТВ бившият вътрешен министър Емануил Йорданов. Той допълни, че документът е пълен с общи изрази и липсваща конкретика. "Има неща, които откровено тревожат в нея. Има едно изречение, което е чист популизъм - за липсата на справедливост, която не можела да бъде оправдана дори с буквата на закона, подчерта Йорданов.

Той отбеляза, че се надявал, че следващият главен прокурор ще бъде човек, който ще настоява за стриктно спазване на закона от страна на прокуратурата. "За съжаление, такова нещо в концепцията не виждам", изтъкна бившият силов министър. Концепцията за работата на прокуратурата, предложена от кандидата за главен прокурор Иван Гешев, е противоречива. Това заяви пред bTV бившият вътрешен министър Емануил Йорданов. Той допълни, че документът е пълен с общи изрази и липсваща конкретика.

"Има неща, които откровено тревожат в нея. Има едно изречение, което е чист популизъм - за липсата на справедливост, която не можела да бъде оправдана дори с буквата на закона, подчерта Йорданов. Той отбеляза, че се надявал, че следващият главен прокурор ще бъде човек, който ще настоява за стриктно спазване на закона от страна на прокуратурата. "За съжаление, такова нещо в концепцията не виждам", изтъкна бившият силов министър. Вчера ВСС публикува концепцията на Иван Гешев за развитието и работата на прокуратурата. В нея той обещава отговорна, прозрачна и независима прокуратура, ако го изберат за главен прокурор.

Иван Гешев бе номиниран с единодушие от прокурорската колегия, въпреки че самият той няколко пъти отхвърля възможността за това. Единият път дори заяви, че 99.9% няма влезе в състезанието. Като аргумент тогава той посочи, че битката за поста ще бъде много кална и мръсна и ще бъде съпроводена с купуването на магистрати. Процедурата по избор на нов главен прокурор стартира на 15 юли и трябва да завърши на 24 октомври. Иван Гешев остана единствен кандидат за поста нов главен прокурор след като правосъдният министър Данаил Кирилов отказа да издигне друг кандидат. Три дни след номинацията на Гешев пред сградата на ВСС стотици граждани протестираха с искането да бъде оттеглена кандидатурата му за главен прокурор.