Емил Димитров: Ако не бъде приет Законът за биоразнообразието, ще понасяме още санкции от ЕС

Нормално ли е бизнесмен да печели от незаконни отпадъци, а държавата да е длъжна да му чисти боклуците, попита екоминистърът

Емил Димитров

Емил Димитров

Законът за биоразнообразието чака от 2007, ако не се приеме, ще имам санкции от ЕС. Имаме маса наказателни процедури. Този закон трябва да стане, ако не искаме повече санкции от ЕС. Това коментира в студиото на Нова ТВ екоминистърът Емил Димитров.

Не съм аз, който го е бавил. Аз съм се съобразил с всички съкратени искания. На 90% съм се съобразил със зелените. Това, което съм защитил в МС, е само това, което съм внесъл в парламента. Сега всичко е в ръцете на НС, допълни той.

Димитров подчерта, че знае за текстовете, предложени от Валери Симеонов, но за него не представлява интерес нито един текст, който не е одобрен от МС.

Не подкрепям и не коментирам тестовете, които са внесени от депутати в НС, категоричен бе министърът Димитров. 

Разговорът премина в нападки към водещите - за въпросите, които задавали. Екоминистърът настояваше да разкаже за откритите в страната стотици незаконни сметища и за построената една пречиствателна станция по морето.  

Трябва да кажа за героизма, който МОСВ направи в последните месеци. За първи път от последните 20 години на Българското Черноморие най-малко се е строяло, най-малко са се слагали чадъри, най-малко са се смачквали мидите или се е размътвала водата. Най-малко електричество е изхабено, най-малко емисии от коли. Това се дължи на факта, защото посещението е било най-малко”. Така коментира втория протест на природозащитници срещу застрояването на морето, по Рила и по българските планини ресорният министър. 

Водещите опитаха да зададат въпрос за изграждането на "Алепу Вилидж" - комплексът, станал известен като "подпорна стена - хотел" при Шофьорския плаж. Според министъра градежът бил спрян от ДНСК. "Те искат 10 акта да пишем и после министерството да бъде съдено!", добави по адрес на природозащитниците и даде за пример две дела за по 33 милиона лева за спрени проекти.

"Направил съм работна група, която да помогне на прокуратурата да обяви актовете за Алепу за нищожни", все пак даде заявка Ревизоро, навярно визирайки фактът, че ВАП протестира издаденото второ строително разрешително за проекта, с мотива, че първото е в сила.

Ревизоро заяви, че отказвал да носи отговорност за състоянието на Черноморието сега сравнено с отпреди 15 години, което бе онагледено от сателитни снимки. И се оплака, че никой не обръщал внимание на направеното, а само на проблемите. Министерството нямало време да работи, защото трябвало да реагира на сигнали за нарушения.

"Направихме станция в Китен, но вие дадохте час и половина ефирно време за канал във Варна, който може би е цапал. Езерата (Рилските езера, б.р.), ТЕЦ "Бобов дол"... изкарах шест месеца в този завод. Изкарах щест месеца в Перник за една дига. Сега ако кажете ТЕЦ, ми аз няма да стъпя! Нямаме толкова капацитет. Половината Черноморие проверяваме, проверяваме Диневи, Алепу, тръбата и това е началото. Ние нямаме време да работим!", заяви и посочи, че след всичко, което правел, "никой мерси няма да каже".

Любопитно е споменаването на Диневи. Всъщност, проверките, които министерството прави, са разпоредени от прокуратурата, а в случая "Диневи", стана ясно, че бизнесмените строят комплекс в Св. Влас в две защитени зони, изключени от Ревизоро като такива с последните заповеди по Натура 2000.

Отговорност Ревизоро отказа да поеме и за случая с прокарването с багери на чакълена пътека до Рилските езера. Проектът бил от 2014 година, а осъществяването му - работа на управлението на Национален парк "Рила". Което иначе е под шапката на МОСВ. "Това е на паркова администрация. Те ще си сложат санкциите и т.н.", заяви екоминистърът. 

И се оплака, че на територията на парка се предвижда изграждането и на спасителна база за доброволците спасители, но "ще скочат и срещу нея".

Емил Димитров обясни накратко и проблема с незаконните сметища и опасния боклук, открит край Червен бряг.

Вече сме са проверени 470 незаконни сметища. Какво се оказа - направихме огромни депа с евросредства. Те обаче бяха напълнени на петата-шестата година. И какво се е случило тогава - някои кметове си намират място, където изхвърлят отпадъци и то в НАТУРА, които багерите зариват, за да ги прикрие. 

Каква е историята в Червен бряг. Имало е фирми, които са внасяли акумулатори, отпадъците от които са изнасяни в чужбина срещу огромни пари. Намират се обаче четири фирми, които са се съгласили да обработват тези вредни отпадъци, като са ги трупали на не едно, а на три различни места край града. Сега тези опасни отпадъци трябва да ги пренесем на регламентирана площадка. Считате ли, че може един бизнесмен ще печели от отпадъци, а държавата да му е длъжна да му чисти боклуците, попита риторично министър Димитров.