Емил Димитров: "Стомана" и "Топлофикация Перник" ще бъдат глобени

Емил Димитров

Емил Димитров

"Там върви поредното надлъгване – има водомер, ама той не е на моя територия. Сега да ги карам да си правят на тяхна територия ли? Това се случи в Бобов дол - нямаха изобщо водомер, поставиха си водомер. Сега в "Стомана" – единият водомер изпуска, другият също. Там са установени количества".
 
Това каза екоминистърът Емил Димитров в отговор на въпрос дали ще бъдат глобени "Стомана Индъстри" и "Топлофикация Перник" заради използването на вода от язовир "Студена" в периода на забрана за водоползване.
 
"Условието беше да имат отделен водомер за питейна вода или такава да минава през нормалния водомер, но само за питейно-битови нужди", поясни Димитров и подчерта, че черпенето на вода от "Студена" е било спряно, защото те имат собствени водоизточници.
 
"Оказа се, че единият водомер пропуска. Има количества. Какво оспорваме? Сега започваме на чия територия бил водомерът... Ще си получат актовете", увери Димитров.
 
Екоминистърът посочи, че "Стомана" са използвали 670 куб. м. вода и заяви, че проблемът не е толкова сериозен, но на фона на кризата в Перник не е трябвало да си го позволяват. "За водомера на "Топлофикация" съм склонен да вярвам, че коранът не е затворил добре. Литрите при тях са малко. Не са литри, с които могат да се къпят денонощно", подчерта той.
 
Той коментира и предложението на ГЕРБ да се прави оценка на въздействие на всички предприятия, независимо какво количество боклук гори, което да залегне в Закона за опазване на околната среда. Според него мярката е навременна, защото в рамките на експеримент до 6 месеца се правят грешки.
 
„Ние също имаме много предложения и се надявам после да бъдат обобщени в общ законопроект. Тук народните представители от БСП също ме запознаха с техни виждания, които са изключително смислени и навременни. Предполагам, че от няколко политически сили ще се внесат предложения и после ще бъдат обсъждани между двете четения. Представете си, че искам да горя нещо експериментално – нещо, което после замърси целия град. Добре, след като разбере, че експериментът не е успешен, какво правим със замърсяването? Сега се издаваха до 6 месеца експериментални разрешения, те си правеха каквото поискат. Прекъсваха ги, пускаха ги, а после казваха, че експериментът не е добър и ще пробват с нови филтри още 6 месеца“, коментира Димитров.
 
Според него в момента, в който се иска дълбок ОВОС, бизнесът ще каже, че се пречи, а от друга страна, ако всичко се случва лесно, хората ще питат защо въздухът и природата са отровени.
 
Димитров коментира и темата със заловените контейнери с отпадъци.
 
"България е герой, че залови и не допусна контейнерите с отпадъци и ги върна обратно в Италия. Ако аз напълня един контейнер с радиоактивни отпадъци и издам документ, че той е безопасен и в Германия го отворят и кажат, че има в него радиоактивни отпадъци и го върнат и ние го отворим и се окаже, че сме издали фалшив документ – кой германец е виновен? Ние заловихме контейнери на границата, не ги допуснахме да влязат в България. Товарим ги и ги връщаме обратно с кораби в Италия“, каза той и уточни, че в момента там се провежда разследване от карабинерите. Министърът определи разследването като мащабно.
 
Министър Емил Димитров поясни, че дава този пример, тъй като ако някъде нещо се появи не е виновна страната, която го е разкрила, а тази, която го е върнала. "В случая с контейнерите в България ние ги заловихме и ги върнахме. На някой му изнася да вдига напрежение и казва, че България ще е виновна за това, че чужди контейнери са отишли в България и те са ги върнали", допълни Димитров.
 
Министърът на околната среда заяви, че има Национален център, който следи и контролира вноса на отпадъци.