Емил Хърсев: Европа е нервен наблюдател на обезценяването на китайския юан

Най-сериозният удар обаче се понася от американските потребители, смята финансистът

Емил Хърсев

Емил Хърсев

Търговската война между САЩ и Китай ще доведе до допълнително забавяне на световната икономика, предупреди финансистът Емил Хърсев в интервю за БНР.

"В последните дни имаме обезценяване на юана някъде в порядъка на около 5-6%, което е твърде много. Аз не мисля, че ще усетим каквото и да било от това. Разбира се, резултатът от търговско-финансова война с всякакви възможни средства, която се развива в момента между Съединените американски щати - първата икономика в света -  и Китай - втората по размер на БВП, целият свят, така или иначе ще усети", посочи финансистът.

Обезценяването на китайския юан е притеснително, но най-сериозният удар се понася от американските потребители, смята Хърсев. 

"Вече започна да се усеща, че идеята за облагане на китайския внос с огромни мита всъщност води до едно поскъпване на съответните цени вътре в САЩ. Това го усеща потребителят", посочи Хърсев.

Той оцени Европа като нервен наблюдател на събитията и коментира, че тя също губи, защото цялата световна търговия намалява и това води до рецесия.

"Общият растеж в света се забавя сериозно - някъде с около една четвърт от предишните прогнози. Счита се, че в ЕС, примерно до края на годината, всички страни ще имат известно намаление даже на ВБП, или съвсем минимален растеж. Счита се че някъде до към 3,5% може би ще е ръстът на България за тази година", каза той.