Емил Хърсев: Въпреки заложения дефицит, бюджетът ще излезе с излишък

Светът е на прага на поредна икономическа криза, заяви финансистът

Емил Хърсев

Емил Хърсев

Светът е на прага на поредна икономическа криза, каза Емил Хърсев по БНТ.

По думите на финансиста в ред страни от Европейския съюз се е забелязвал спад на производството, което може да се отрази и върху България. "България е в периферията на кризата, но основният партньор за нашия износ е ЕС", посочи още събеседникът на медията.

"В бюджета за тази година има буфери", каза финансистът в ефир. Той поясни, че въпреки заложения дефицит, бюджетът ще излезе с излишък. 

Хърсев коментира и търговската война между САЩ и Китай, след като Съединените щати и Китай са постигнали споразумение за отмяна на двустранните мита, които страните си бяха наложили взаимно. 

"Има поне някакъв междинен етап в търговската война, който води до намаляване най-малкото на напрежението, ескалацията видимо ще се обърне. Въведените защитни мита от двете страни ще бъдат намалени", посочи експертът.

По думите му това е "прекрасна новина за всички нас, тъй като намалялата търговия между Китай и САЩ води до намаляване на цялата световна търговия".

"Това засяга всички страни в света, тъй като Китай е огромна икономика, втората в света по обем и когато на Китай се пречи да продава, те съответно и не купуват. От там вече Европа свива икономиката си също, тъй като намаляват поръчките", обясни Хърсев.