Емил Караниколов: Българската банка за развитие е дала 400 млн. лева кредити на бизнеса през 2018-та година

:

От 1999 г. Българската банка за развитие (ББР) се развива и утвърди като важен партньор на българското предприемачество, превърна се в инициатор и гарант в политиките за растеж и икономическото развитие. Това заяви икономическият министър Емил Караниколов на международния икономически форум „Пътища за партньорства".
 
През 2018-та година ББР постигна най-добрите финансови резултати от създаването си. Банката развива устойчиво портфейла си като поддържа най-високите нива на капиталова адекватност в банковата система, отчете министърът.
 
За първи път през миналата година балансовата стойност на активите на акционерното дружество надминаха 3 млрд. лева, което е ръст от 22% спрямо 2017 година.
 
Отчетено беше значително увеличаване на печалбата. Предоставени бяха нови кредити за бизнеса в размер на почти 400 млн. лева, което е 3 пъти повече спрямо 2017 година, каза още Караниколов.
 
На форума главният изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев отбеляза, че Европа се намира в навечерието на 2020 г., която е крайъгълен камък за банковия сектор - приключва многогодишния планов период и същевременно се взимат ключови решения за следващите няколко години.
 
"Тази година предстои създаване на уеб базирана платформа, на която банки-партньори от Балканите могат да представят проекти, финансиране и ноу хау. Платформата ще е полезна за страните от региона, на които и предстои присъединяване към ЕС", отбеляза Мавродиев.
 
Ключов инструмент за финансиране през следващите години е програмата InvestEU, която ще надгради успеха на Плана Юнкер и дейността на Европейския фонд за стратегически инвестиции. Чрез нея през следващия програмен период ще бъде насърчена инвестиционната дейност и модернизацията на европейската икономика. Очакванията на ЕК са, че чрез привличането на частни и публични инвестиции програмата ще генерира над 650 млрд. евро допълнителни инвестиции в целия ЕС.