Емил Караниколов: Пандемията ще наложи повече намеса на държавата в икономиката

Повече данъчни складове ще доведат до по-добри цени на горивата, смята министърът

Емил Караниколов

Емил Караниколов

Създаването на държавна верига бензиностанции е резултат от доста продължителна работа, която започна преди година и нещо. Тогава излезе едно становище на КЗК, че няма достатъчно и на брой, и като обем данъчни складове, което пречи на конкуренцията. Този проблем е извън Закона за горивата. Ако искаме да има нови представители на сектора в страната, но няма достатъчно данъчни складове, те няма да влязат, съобщи пред БНТ министърът на икономиката Емил Караниколов.

Доказването на картел е изключително трудно. Целта е 2 данъчни склада да бъдат освободени за нови представители на пазара, които искат да влязат на него, и да изградим още един. Тази конкуренция в данъчните складове ще доведе до по-добро качество и цени, добави той.

Гражданите ще получат качество като резултат от създаването на държавна верига бензиностанции. Вероятно в цял свят заради пандемията ще се появяват такива намеси от страна на държавите в икономиката. Държавата ще бъде предвидим партньор и лоялен конкурент, уточни Караниколов.