Емил Радев: Има повторно активизиране на Балканския маршрут за мигранти

Данните от последните седмици са изключително тревожни, заяви евродепутатът

Емил Радев

Емил Радев

Европа все още не може да се справи с последствията от мигрантската криза през 2015 г. Това притеснение изрази българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев по време на провелото се изслушване на изпълнителния директор на Фронтекс Фабрис Лиджери относно доклада за дейността на агенцията.

В рамките на дискусията в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред в Европейския парламент Радев настоя правомощията на агенцията за гранична и брегова охрана да бъдат засилени. „Това е необходимо, тъй като към момента Фронтекс продължава да играе централна роля в осигуряването на външните граници на ЕС, каквато е и българската", мотивира се евродепутатът, който е и зам.-председател на комисията.

По думите му данните от последните седмици са изключително тревожни. „Свидетели сме на повторно активизиране на Балканския маршрут – мигрантският натиск на границата с Турция се увеличава", изтъкна Радев, като се позова на информацията, че само през последната седмица на август на гръцкия остров Лесбос са пристигнали от Турция над 600 души, предимно от афганистански произход. „Съвсем логично това буди тревога сред много хора, че кризата може да се повтори, а Европа няма готовност да се справи с нови „големи мигрантски вълни", заяви българският евродепутат.

Той припомни, че новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща ускорено да се засили дейността на агенцията, така че броят на служителите й да достигне 10 000 души още до 2024 г. - три години по-рано от предвиденото.