Емил Радев: В лицето на Радан Кънев няма да получим подкрепа за българските позиции в Европарламента

Никой не му е искал мнението за моя избор като зам.-председател на комисията, заяви евродепутатът

Емил Радев

Емил Радев

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, който бе избран единодушно за зам.председател на една от ключовите комисии в Европейския парламент - по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, коментира в предаването "Плюс-минус" по Нова телевизия темите сигурност, съдебна система, миграция – за битките в Европа. 

"Ще водим две големи битки - едната битка е за Шенген, другата за дискриминационния мониторингов механизъм , който трябва да отпадне. Отдавна сме изпълнили изискванията за Шенген, но заради вътрешнопартийни проблеми някои страни продължават да ни спират", посочи Емил Радев.

Помолен да коментира и публикуваното във Фейсбук мнение на евродепутата от "Демократична България" Радан Кънев, че при избора му е имало договорки, Емил Радев сподели: "Моята кандидатура беше подкрепена от всички единодушно, това сочи, че е дадена висока оценка не само за мен, а и за политиката, която води България. Никой не е поискал мнението на Радан Кънев, той не е участник в комисията. Едва ли неговото мнение е полезно за България. Тази комисия е двигател за реформите, свързани със законите, борбата с корупцията. Тази комисия е доказала, че не прави компромис с нито една държава и с нито един проблем. Това е комисията, която гласува за избора на европейски прокурор. Няма никакви договорки, има само в главата на г-н Кънев. Не е присъствал, нито е участвал в комисията, нито е член на комисията. България е силна, ако сме единни. Виждам, че в негово лице няма да получим подкрепа за българските позициите. Да хулиш България в Европа, не е печеливша позиция за страната ни. Успяхме в предишния мандат да се обединим всички българи."

На въпрос как му звучи Емил Радев да стане главен прокурор на България, евродепутатът отговори, че всичко е спекулации и поясни, че има работа в Европейския парламент. "Фигурата на главния прокурор е много важна и в момента се вижда какво върши той и Прокуратурата, но е важно и как се защитава България в Европа", заяви Радев.