Александър Николов: Газът за септември месец е осигурен

Александър Николов

Александър Николов

"Газът за септември месец е подсигурен. Мога да кажа, че нашият екип се опитваше да намира решение в тежките ситуации. Ние не правехме брифинги, които да стресират народа. Дали решенията ни са били рационални и как са взимани, нека всеки сам прецени“. Това заяви бившият министър на енергетиката Александър Николов в ефира на Би Ти Ви. 

"Служебното правителство да правят каквото преценят за разумно. Офертата за танкерите от САЩ в комбинацията с количеството от Азербайджан и гръцката връзка, която се очаква да заработи, даваше една добра основа. Опитахме се да оставим достатъчно опции за решения, но темата се превърна в политическа", коментира Николов създадения от служебното правителство кризисен щаб за енергетиката.

Нашият екип и този, който работеше за доставките на газ, сме твърдели, че трябва да имаме три алтернативни доставчици за газ. Хората в сектор енергетика смятаха, че трудно се води разговор с „Газпром Експорт“ в условия на война, но е възможност да имаш и тази карта на масата, за да вземеш по-ефективни решения, смята още Николов.

"От 26 април сме известили Европейската комисия за ситуацията с газа в България. От тогава стана ясно, че Европа ще държи едното си око затворено, за да може някои компании да внасят руски газ. "Газпром" ясно се доказа като неустойчив партньор, на когото не може да се разчита", каза още бившият енергиен министър.